ECONOMIA. Seria MANAGEMENT

Vol.12, Nr. 1 Special / 2009

 

THE PROCEEDINGS OF THE NINTH INTERNATIONAL CONFERENCE
 ''INVESTMENTS AND ECONOMIC RECOVERy''
Bucharest, MAy 22 - 23, 2009,
(Part I)

 

pag. 3

 

Programm Committee

 

  

pag. 4

Sumar

 

 

pag. 8

Cercetarea economică intr-o nouă provocare

Autor: VASILESCU  Ion

Abstract:

Economia romanească parcurge o etapă de dezechilibre economice. in acest context apare necesitatea, generată de rațiuni psihologice și practice, de a ințelege și a formula idei referitoare la comportamentul sistemelor economice in viitor astfel incat să se depășească situația actuală din economia țării noastre. Fără a avea pretenția că problemele ridicate vor avea un caracter exhaustiv, in prezenta comunicare, se vor prezenta zonele economice afectate,  cauzele  acestor situații și direcțiile de acțiune, probabile, pentru ieșirea din această criză generală. Scopul acestei lucrări este de a sublinia individualitatea sistemului economic romanesc, de a formula ipoteze cu referire la sistem și nu de a formula legi sau categorii universale.

Classification-JEL: A20, O30, D50, E22

Keywords: criză economică, echilibre și dezechilibre economice, inflație, șomaj, eficiență, competență, redresare economică

 

pag. 12

Creditul bancar in condițiile crizei economico-financiare globale. Situația din Romania.  

Autor:  BUNESCU Petre

Abstract

Lucrarea analizează efectele financiare crizei globale și prezintă cateva argumente care pot contribui la atenuarea efectelor crizei economice și financiare și, ca atare, la menținerea rolului important pe care instituțiile de credit il au in sprijinirea acestor eforturi.

Classification-JEL: G01, F31, G21, G28

Keywords: credite subprime, deprecierea valutelor regionale, credite bancare, dobanzi bancare

 

pag. 17

Direcții strategice centrate pe IMM-uri pentru ieșirea din criză

Autor:  NICOLESCU Ovidiu

Abstract

In lucrare sunt prezentate principalele efecte negative ale crizei mondiale relevate pe baza analizelor efectuate la nivelul IMM-urilor, se fac referiri la unele abordări la nivel international si sunt formulate soluții pentru combaterea crizei și relansarea sectorului de IMM in Romania.

Classification-JEL: G00, G01, G18, G20, H25

Keywords: criza financiară, IMM-uri, soluții de combatere a crizei

 

pag. 23

Crize de existență ale sistemelor actuale de management financiar

Autor:  SVASTA Mihai

Abstract

Sistemele actuale de management financiar nu reflectă decat intr-o mică măsură realitățile economice, nemaifiind capabile să ofere informație pentru actul de management. Este absurd ca o economie care utilizează modele de business bazate pe tehnologia secolului 21 să utilizeze sisteme de management financiar bazate, in cea mai mare măsură, pe aceleași principii enunțate de Luca Paciolli in 1494. Criza economică actuală are ca o cauză majoră insuficienta corelare dintre evoluția modelelor de business și evoluțiile modelelor de management financiar, utilizate de firme, de stat, de investitori. Sistemele actuale incurajează contabilitatea dublă sau triplă, ocolirea sistemului fiscal cu sprijinul paradisurilor fiscale sau cosmetizarea situațiilor financiare prin artificii la limita legii.

Classification-JEL: G01, P43, M20

Keywords: sistem de management financiar, informație pentru actul de management, criză economică, insuficienta corelare , modele de business

 

pag. 29

Atragerea investițiilor străine in condiții de incertitudine și riscuri sporite ale piețelor financiare

Autori:  PaRȚACHI Ion,  ARVINTE Vitalie

Abstract

Criza financiară internațională a redus drastic fluxurile investiționale, mai ales pe piețele emergente, vulnerabile la șocurile externe și fluctuațiile ratelor de schimb valutar. in aceste condiții factorii de decizie urmează a adopta schimbări in strategiile investiționale pentru a fi competitivi in atragerea investițiilor străine necesare pentru asigurarea stabilității economice și continuării programelor de dezvoltare. in condițiile de incertitudine și riscuri sporite economiile emergente au adoptat diferite strategii investiționale. in articol ne propunem să abordăm următoarele chestiuni: Care parghii de politici economice sunt mai eficiente in noile condiții ale pieței financiare internaționale? Cum să atenuăm efectele crizei economice globale și să asigurăm atragerea investițiilor străine necesare? Ce rol urmează să joace instituțiile financiare internaționale in susținerea proceselor investiționale in țările din Europa Centrală și de Est?

Classification-JEL: E60, F21

Keywords: recesiune economica, investitii straine directe, politica guvernamentala, analiza riscului

 

pag. 35

Investiții financiare și investiții reale in economia Romaniei

Autor:  ROMaNU Ion

Abstract

Prezenta lucrare dorește să evidențieze avantajele și importanța investițiilor in creșterea economică a unei țări. Criza mondială crează, insă, impedimente in obținerea acestor investiții, a căror structură a fost impărțită in investiții financiare și investiții reale. Printre numeroasele cauze care au contribuit la destabilizarea macroeconomică și la recesiunea, resimțite azi și in Romania, se regăsesc: managementul defectuos al băncilor, ponderea scăzută a exporturilor in ansamblul activității de comerț exterior, deficitul extern al țării. Toate acestea au implicații negative și asupra sumelor atrase direct din străinătate, ce reprezintă o sursă importantă de finanțare a dezvoltării economiei reale.

Classification-JEL: G00, G01, G20, E22

Keywords: investiții reale, investiții financiare, investiții străine directe, criza financiară, economie reală

 

pag. 40

Calitatea - factor al competitivității organizațiilor in societatea bazată pe cunoștințe

Autori: TODORUȚ Amalia Venera , VASILESCU Ion

Abstract

in contextul actual, marcat de criza economică, de mondializarea concurenței, calitatea produselor și serviciilor reprezintă punctul de referință al oricărei organizații. imbunătățirea continuă a calității produselor și serviciilor are o imprtanță deosebită in actualul peisaj economic, doesebit de complex, aflat intr-o permanentă dinamică, caracterizat prin diversificarea și innoirea rapidă ofertei de mărfuri, sub impactul dezvoltării rapide a științei și tehnicii, mondializării piețelor, facilitată de progresele inregistrate in domeniul telecomunicațiilor, de creșterea exigențelor clienților și ale societății. Avantajul competitiv al organizațiilor obținut priin calitatea ridicată a produselor și serviciilor capătă valențe noi intr-o economie bazată pe cunostințe.

Classification-JEL: A10, M10, M11, M20, M21

Keywords: calitate, competitivitate, cunoștințe, investiții, eficiență

 

pag. 46

Utilizarea indicatorilor financiari pentru a identifica firmele romanești cu dificultăți

Autori: ANDREICA Mădălina Ecaterina, ANDREICA Mugurel Ionut, ANDREICA Marin

Abstract

In contextual actualei crize financiare, cand din ce in ce mai multe firme se confrunta cu situatii de faliment sau  de insolvabilitate, lucrarea isi propune sa gaseasca metode pentru a identifica pe baza indicatorilor financiari, firmele aflate in dificultate. Studiul se va axa pe identificarea unui grup de de companii romanesti listate la bursa, pentru care au fost disponibile date financiare pentru anul 2008. Pentru fiecare societate s-a calculat un set de 14 indicatori financiari, ce a fost apoi utilizat intr-o analiza a componentelor principale, urmata de o analiza cluster, intr-un model logit, precum si intr-un model de  arbori de clasificare de tip CHAID.

Classification-JEL: G01, G33, C40, C50

Keywords: firme cu dificultati, indicatori financiari, cluster, CHAID, modelul logit

  

pag. 56

Investițiile publice și dezvoltarea parteneriatelor public-privat

Autori: SECRIERU Angela, LOPOTENCO Viorica, CIUMAC Eugenia

Abstract

Pentru a-și dezvolta infrastructura in diferite sectoare, țările au cateva opțiuni, inclusiv creșterea finanțării pentru investițiile publice prin imprumuturi, creșterea economiilor publice și realocarea cheltuielilor publice de la alte sectoare, creșterea performanțelor investiționale prin imbunătățirea procedurilor de planificare, evaluare și implementare a proiectelor investiționale și incurajarea investițiilor private. Strategia potrivită va fi diferită de la țară la țară funcție de poziția fiscală a țării. Un număr tot mai mare de țări au dezvoltat parteneriate public-privat pentru a promova oferta privată de active de infrastructură și servicii aferente.

Classification-JEL: H43, H54

Keywords: parteneriat public-privat, infrastructură, investiții, sector public, sector privat

 

pag. 62

E-education, investitie informationala in oameni pentru relansarea economica

Autor:  DAVIDESCU Niculae

Abstract:

Lucrarea abordează problematica modernă privind conceptele ''e-education'' și ''e-learning'', la care se adaugă principiile, modelele și elementele privind recuperarea investițiilor. in continuare sunt prezente abordarea educațională axată pe e-learning, utilizarea principiilor androgogice in sistemul E-learning, modele de implementare e-learning, plus analiza comparată a standardelor și normelor mondiale de e-learning. Sunt inserate particularitățile aferente standardelor internaționale de e-learning (elementele definitorii ale standardelor și normelor internaționale de e-learning, utilizarea sistemelor e-learning pe piața muncii și realizarea sistemelor e-learning axate pe corelația strategică dintre obiectivele afacerii, infrastructura sistemuliu și evaluarea rezultatelor pregătirii personalului). Finalul lucrării redă mtodologia Six-Sigma și recuperarea investițiilor specifice sistemelor de e-learning, nivelul de competență al actorilor in procesele e-learning, precum și implementarea paradigmei și avantajele on-line learning.

Classification-JEL: I22, L86, O32

Keywords: e-education, web-based learning, open and distance learning, model androgogic de e-learning

 

pag. 68

Modele de analiză managerială in societatea bazată pe cunoștințe

Autor:  LUPU Adrian

Abstract

Luand in considerare condițiile economice actuale și noile dimensiuni pe care le atinge inovarea, mulți factori prezintă importanță in ocuparea unei poziții de succes pe piața concurențială. Scopul strategiilor de afaceri este de a ajunge la un avantaj competitiv  care să ofere organizației o poziție favorabilă pe piață, și implicit care să genereze o valoare mai mare pentru atat pentru firmă cat și pentru stakeholderi. Avantajul competitiv reprezintă rezultatul unei strategii in măsură să atingă și să mențină o poziție favorabilă a organizației pe piață. Scopul acestui articol este de a aduce in prim plan  cateva dintre cele mai complexe și adecvate tipologii de analiză managerială, aprofundand metodele pentru analiza strategică a mediului intern și extern.

Classification-JEL:  M10, M21

Keywords: analiză strategică, avantaj competitiv, lanțul valorii, strategie

 

pag. 80

Globalizarea și procesul de creare a societății informaționale

Autor:  POPESCU DUDUIALĂ Lorena

Abstract

Secolul XXI trebuie să fie un secol al tuturor locuitorilor acestei planete, al manifestării depline, neingrădite și ocrotite a personalității umane, a potențialului de muncă și inteligență a fiecărui cetățean. El va fi secolul Societății Informaționale și al Cunoașterii, in care informația și cunoștințele vor juca un rol decisiv in dezvoltarea economică a statelor lumii, in modelarea, construirea și afirmarea personalității fiecărui individ. Acesta va fi secolul celor care vor ști să se adapteze noilor cerințe ale Societății Informaționale, in care statele și guvernele lor vor trebui să aibă grijă ca cetățenii lor să fie pregătiți și să accepte să trăiască intr-o astfel de societate. Pornind de la aceste opțiuni fundamentale privind viitorul societății romanești, acesta trebuie să aibă drept premise fundamentale aceste adevăruri incontestabile.

Classification-JEL: F01, F15, F59

Keywords: globalizare, societate informațională, economie mondială, revoluție tehnică și tehnologică

 

pag. 84

Elemente ale strategiei de imbunătățire a exportului in agro-economia Serbiei

Autori: MIHAILOVIÆ Branko,  SUBIÆ Jonel SIMONOVIÆ Zoran

Abstract

in perioada următoare, organizațiile de export vor fi nevoite să facă față unei concurențe aspre, care va influența in mod semnificativ efectele așteptate ale exportului produselor lor. Acest factor trebuie să fie luat in considerare și singura modalitate de a neutraliza pe termen lung efectele negative, bazată pe competitivitatea insuficientă a produselor interne, constă in eforturile constante pentru creșterea nivelului de competitivitate a acestor produse. Altfel spus, toate rezervele, in special din domeniul măririi productivității și reducerii costurilor de producție trebuie să fie implicate in acest plan. Asta presupune de asemenea, cu siguranță, creșterea mai lentă a prețurilor, precum și soluții adecvate in ceea ce privește impulsionarea exportului și de sprijinire a producției orientate spre export, ceea ce ar ajuta cu siguranță să reacționeze mai eficient și mai rapid la condițiile de pe piața externă. in ceea ce privește avantajele comparative, Serbia folosește insuficient chiar și posibilitățile reale naturale pentru producția culturilor agricole.

Classification-JEL: Q12; Q16; Q17

Keywords: agro-economie, strategie, export, cooperare

 

pag.  93

Eficiența utilizării activelor necorporale in vederea scăderii costurilor de cercetare dezvoltare pentru IMM-uri inovative pentru un institut de cercetare (INFOSIT)

Autori: BĂNACU Cristian Silviu, DUNCA Victor, HaNCU Daniela, SĂSEANU Andreea, ALPOPI Cristina

Abstract

Lucrarea se referă la modalitățile de identificare a activelor necorporale și a altor obiecte de proprietate intelectuală și a utilizării lor eficiente la Institutul de Cercetare INFOSIT SA  pentru a desfășura activități de participare la proiecte naționale, europene și internaționale de cercetare, precum și pentru desfășurarea de activități de parteneriat cu IMM-uri inclusiv de organizare a unui Incubator de afaceri.

Classification-JEL:  O32, O34

Keywords: active necorporale, eficiența utilizarii activelor necorporale, parteneriate centre cercetare-IMM-uri

 

pag. 98

Magia secolului in care trăim. Supremația celor trei bio și impactul acestora asupra firmelor de comerț.

Autori: TĂNĂSOIU Georgiana Lavinia, ENEA Constanța

Abstract

Tehnologia a ajuns să fie apreciată drept cheia competitivității la nivel micro și macroeconomic. Mediul tehnologic influențează activitatea firmelor de comerț prin creșterea operativității efectuării serviciilor și calitatea prestației. Actualmente nu ar trebui să existe probleme legate de echipamentul informatic sau de sistemele de comunicare. Viața indivizilor și a firmelor va fi influențată din ce in ce mai mult de biotehnologie, bionică sau biometrie. Actualmente se pun multe accente pe dezvoltarea biotehnologiei, al cărei viitor se prefigurează a fi la fel de amplu cum este cazul tehnologiei informațiilor. Aceasta a pus bazele unei univers alternativ.

Classification-JEL:  M20

Keywords: tehnologie, biotehnologie, bionică, biometrie, firme de comerț

 

pag. 105

Analiza financiară a proiectelor de investiții in e-servicii in Romania

Autori:  JANTEA Lorelai,  SACAL Bogdan , BaDESCU Adrian Victor

Abstract

Analiza cost beneficiu este considerată a fi unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a cuantifica necesitatea și oportunitatea unui proiect de investiții. Principalul avantaj al metodei este că poate fi foarte ușor aplicată in situațiile practice. Cu toate acestea, la utilizarea analizei cost beneficiu trebuie să se țină cont de elementele specifice ale proiectului analizat pentru a se ajunge la concluzii corespunzătoare. Proiectele de investiții in e-servicii sunt un tip special de proiecte de investiții care nu generează venituri si pot apela la fonduri nerambursabile prin programele de finanțare existente. Aceste particularități presupun efectuarea anumitor adaptări ale metodologiei de analiză cost-beneficiu clasice.

Classification-JEL:  L86, D61, H54

Keywords: analiza cost - beneficiu, e-servicii publice, fonduri nerambursabile

 

pag. 112

Aspecte ale managementului serviciilor publice electronice - considerații asupra e-gov și a decalajului digital

Autori: FRĂȚILĂ Laurențiu,  FRĂȚILĂ Romeo

Abstract

Lucrarea tratează cateva dintre cele mai noi concepte utilizate in aplicațiile practice și teoretice ale ICT; toate acestea sunt evidențiate ca urmare a contribuției la creșterea calității vieții cetățenilor, și a evidenței că sunt mari consumatoare de investiții tangibile și intangibile. Interesul pentru managementul la nivelul economiei naționale izvorăște din nevoia de prioritizare a resurselor, marea majoritate a proiectelor specifice fiind susținute din fonduri publice. Guvernanța electronică (E-Gov) este utilizarea aplicațiilor ICT, in mod deosebit a celor bazate pe Internet  și servicii Web, cu scopul de a sprijini accesul și livrarea informațiilor de la guvern către cetățeni, parteneri de afaceri, angajați, agenții și alte entități. E-Gov devine un instrument tot mai puternic pentru imbunătățirea proceselor și a comunicațiilor cu majoritatea actorilor economici și societali.

Classification-JEL:  M15, M21, O33

Keywords: e-guvernare, e-guvernanță, decalaj digital, Internet, servicii publice

 

pag. 123

Investiția in educație și formare profesională factor cheie in dezvoltarea societății bazate pe cunoaștere

Autori: FRĂSINEANU Ioan, FRĂSINEANU Corina

Abstract:

Resursele umane, prin educație și formare permanentă, reprezintă motorul dezvoltării in societatea bazată pe cunoaștere. Lucrarea prezintă măsuri ce vizează investițiile posibile in Romania ale  Fondului Social European pentru perioada 2007-2013

Classification-JEL: I22, I28, J24

Keywords: societate bazată pe cunoaștere, educatie, invățare continuă

 

pag. 130

Modelul generării de valori in cazul capitalului intelectual prin dezvoltarea de noi cunoștințe

Autor: RAȚIU-SUCIU Camelia

Abstract

Deoarece cunoașterea devine mai eficientă pe măsura utilizării ei, se prezintă pașii unui model ce generează valori prin dezvoltarea de noi cunoștințe in cazul capitalului intelectual. Sunt enunțate strategiile unei organizații instruibile ce are drept scop generarea de noi informații și cunoștințe.

Classification-JEL: M21, O34

Keywords: capital intelectual, organizație instruibilă, inovație, creativitate, network economy, generarea unor noi cunoștințe

 

pag. 133

Managementul informației in organizațiile din domeniul sănătății

Autori: COLESCA Sofia Elena, DOBRICĂ Liliana

Abstract

Domeniul sănătății trece in momentul de față printr-o serie de schimbări fundamentale. Organizațiile din domeniul sănătății se confruntă din ce in ce mai mult cu  noile metode de reorganizare a proceselor, pentru a crește eficiența și eficacitatea serviciilor oferite, pentru a reduce costurile, a fi mai competitive și pentru a furniza servicii personalizate de inaltă calitate.  Noile strategii de afaceri presupun ca organizațiile din domeniul sănătății să implementeze soluții bazate pe noile tehnologii informatice și de comunicație (aplicațiile  Internet, sistemele ERP, tehnologiile mobile), pentru a atinge rezultatele dorite, in principal printr-un metode și tehnici imbunătățite de management informațional. Prezentul articolul are scopul de a prezenta provocările cheie și oportunitățile pentru promovarea unor servicii medicale de calitate și eficente in cadrul organizațiilor din domeniul ingrijirii sănătății. Sunt descrise aspectele fundamentale ale managementului informației, precum și metodele tehnologice care pot să imbunătățească generarea și fluxul de informații din cadrul organizațiilor din domeniul sănătății.

Classification-JEL: I10, M15

Keywords: tehnologii informatice, management, organizații din domeniul sănătății

 

pag. 139

Utilizarea simulării pentru evaluarea proiectelor de investiții

Autor: LUBAN Florica

Abstract

Scopul acestei lucrari este de a arăta modul in care simularea dinamicii sistemelor poate fi aplicată pentru a include in procesul de evaluare a diferitelor proiecte de investitii interactiunile dintre cererea de pe piată și situatia financiară a firmei. Prin simulare poate fi obtinută o reprezentare mai realistă a variabilității și incertitudinii asociate proiectelor sau strategiilor de afaceri.

Classification-JEL: C15, C63, E22, E37, D81, D92

Keywords: simulare, dinamica sistemelor, decizia de investiție

 

pag. 145

Analiza economico financiară - un mod de determinare a ciclului de viață al firmelor de distribuție

Autor: LUPU Felicia Adriana

Abstract

Firmele de distribuție, ca orice alte organizații, au un ciclu de viață predictibil, in fiecare fază din evoluția lor, acestea confruntandu-se cu un set unic de provocări.  Interpretarea fenomenelor din fiecare etapă a ciclului de viață, dar mai ales determinarea clară a fazei in care se află organizația,  are un impact semnificativ in ceea ce privește supraviețuirea și succesul viitor. Scopul acestui articol este de a delimita indicatorii reprezentativi care furnizează informații in determinarea fazelor ciclului de viața al firmelor de distribuție de mărfuri, ținand cont de specificul acestor organizații.

Classification-JEL M10,  M21, M49

Keywords: ciclu de viață, analiză economico-finaciară, faze ale ciclului de viață, indicatori economici

 

pag. 153

Strategii bazate pe analiza cantitativă globală a funcției de poziție concurențială

Autor: ȘTEFĂNESCU Roxana

Abstract

in lucrare se prezintă un model original care descrie in limbaj matematic modul in care variază in timp poziția concurențială a produsului considerat pe intervalul de timp [0,T]. Modelul pornește de la o modelul Arthur D.Little care constă intr-o analiză calitativă a diverselor activități ale firmei in funcție de maturitatea domeniului de activitate și poziția concurențială a firmei in domeniul ei de activitate.

Classification-JEL: C65, M21

Keywords: poziție concurențială, zonă iluzorie, zonă innaceptabilă, zonă de dezvoltare naturală

 

pag. 159

Analiza industriei de biocarburanți din Romania in condițile economiei actuale cu PESTEL

Autor: OLTEANU Alin Paul

Abstract

Biocarburanții au inregistrat la nivel global rate de creștere considerabile in ultimii ani, ceea ce i-a făcut una dintre cele mai infloritoare industrii mondiale. Industria biocarburanților in cadrul UE27 s-a concentrat asupra producției de biodiesel, produs echivalent cu dieselul fosil. Principalele cauze, ce au condus la această dezvoltare, au fost un cadru legislativ favorabil promovat de către UE; transpus de fiecare membru UE prin reduceri de taxe și rate obligatorii de amestec al dieselului, și un nivel ridicat al productiei de plante oleginoase, principala materie primă in producția de biodiesel. Pe baza acestui context favorabil in cadrul UE și al potențialului său agricol Romania poate să crească atat consumul intern, cat și să devină un exportator net de biocarburanți către alte țări UE. O analiză detaliată a condiților de piață actuale in Europa și Romania, și in piața biocarburanților in special, este o cerință pentru o producție sustenabilă pe termen lung a biocarburanților in Romania. Studiul prezent iși propune identificarea factorilor de risc la care proiectele de investiție in biocarburanți in Romania se expun, cu ajutorul analizei PESTEL.

Classification-JEL: Q42, Q57

Keywords: biocarburanti, biodiesel, productia de biodiesel, PESTEL

 

pag. 168

VEA - Metoda avansată de evaluare a performantei in bănci

Autori:  POPA Gabriela,  MIHĂILESCU Laurențiu, CARAGEA Codin

Abstract

VEA (Valoarea Economica Adaugata) este un instrument modern de masurare a rentabilitatii care arata daca o afacere genereaza castiguri mai mari decat costul real al capitalului investit. Incluzand in calculul sau costul pentru utilizarea capitalului, VEA se departajeaja de masurile populare de masurare a performantei in banci, ca de exemplu rentabilitatea activelor (ROA), rentabilitatea economica (ROA), venitul net bancar si indicatorii de eficienta, care nu iau in calcul costul capitalului utilizat. In consecinta, acesti indicatori clasici pot sugera ca banca performeaza bine in timp ce de fapt ea isi diminueaza valoarea pentru investitorii sai. VEA este un instrument care se axeaza pe maximizarea valorii actionarilor. VEA este un instrument adecvat pentru sistemul de motivare in companie, astfel ea motiveaza managerii sa gandeasca ca si actionarii; genereaza un limbaj comun in cultura organizationala. Aplicarea VEA in banci este relativ noua (a inceput sa fie implementata in U.S. in 1994) si nu este la fel de cunoscuta precum celelalte metode de masurare a performantei.  Cum in sistemul bancar romanesc acest instrument de masura nu este familiar sau folosit, scopul acestui studiu este prentarea conceptului de VEA si a avantajelor sale comparativ cu alti indicatori de performanta, iar in baza acestui studiu sa se incerce implementarea sa in una din bancile romanesti.

Classification-JEL: G21, G31, G32, M21, M41, O31

Keywords: masurarea performantei, VEA, valoarea actionarilor, banci, sistem de motivare

 

pag. 174

Brandurile de succes sau cheia reușitei unei companii

Autor: POPESCU Ruxandra Irina

Abstract

„Unii consumatori ar merge o milă doar ca să găsească țigări Camel și ar sta la coadă ore in șir pentru a-și cumpăra un ceas Swach. Alții sunt atașați de mașinile sau de motocicletele lor, iar adolescenții petrec ore intregi vorbind despre brandurile de imbrăcăminte care sunt la modă'' (Schroeder & Salzer-Morling, 2006). Se pune intrebarea dacă acești oameni sunt victime ale manipulării, ale publicității sau sunt oameni care iubesc simbolurile. Chevalier și Mazzalovo (2004)  consideră că brandul nu inseamnă manipulare, ci pur și simplu consumatorii aleg anumite branduri deoarece consideră că acestea sunt cele mai bune de pe piață.

Classification-JEL: M31

Keywords: brand, marketing, valoarea brandurilor globale, consumatori

 

pag. 180

Structura pieței și tranziția economică in Republicile Baltice

Autori: WADSWORTH Frank, WHEAT Jerry, WHEAT Jerry

Abstract

Fiecare din cele patru țări analizate in acest studiu a trecut printr-o perioadă de tranziție de la căderea Uniunii Sovietice la inceputul lui 1990. Fiecare a incercat diverse strategii pentru a schimba economiile lor și fiecare are rezultate diferite. Scopul acestei lucrari este de a explora si compara structura pietei din cele patru tări de după 10 ani de tranziție a inceput. Datele pentru studiu provin din studiul Mediul de Afaceri si Performanța Economică (BEEPS) 2002 sponsorizat de Banca Mondiala. in timp ce BEEPS date nu ne permit de a analiza eficiența diferitelor strategii folosite, datele ne permit să comparăm structurile de piață din 2002 și, astfel, rezultatele tranzitiei.

Classification-JEL: D40, P30, R10

Keywords: structura pieței, tranziția economică, Republicile Baltice, studiul BEEPS 2002

 

pag. 190

Fundamentarea deciziei manageriale privind inițierea unui proces investițional intr-o companie de inchiriat mașini

Autor: URSĂCESCU Minodora

Abstract

Fenomenele economice tot mai complexe care se manifesta la nivel mondial si national impun folosirea unor produse informatice capabile sa asiste factorul de decizie in adoptarea unor decizii optimale. Astfel de produse software se caracterizeaza prin folosirea unui aparat economico-matematic deosebit de complex, cu ajutorul caruia pot fi formalizate (conceptualizate) o serie de fenomene reale care genereaza o problema de decizie in cadrul organizatiei. Articolul de fata isi propune abordarea unei situatii decizionale cu care se confrunta la un moment dat echipa manageriala a unei companii ce  activeaza pe piata nationala de inchirieri auto. Problema de decizie consta in stabilirea structurii optime a parcului auto pe care compania doreste sa-l achizitioneze prin initierea unui proces investitional, in conditiile satisfacerii unui criteriu de optimizare, rezultat din strategia de ansamblu a companiei.

Classification-JEL: M31

Keywords: serviciu rent a car, factori de influență, model de optimizare liniară

 

pag. 198

Coeficientul de amplificare energetică autoadaptabilă al personalității umane, indicator de performanță in evaluarea eficienței investiției

Autor:  PĂUNESCU (NICOLESCU) Ramona Camelia

Abstract

Articolul iși propune să aducă in atenția specialiștilor necesitatea redefinirii unor concepte și introducerea unor concepte noi, astfel incat să se asigure o ințelegere clară, coerentă și interdisciplinară a oricărei organizații ca sistem natural cu autoreglare complexă. In literatura actuala accesata nu se tratează proprietatea titularului de post, ca amplificator energetic autoadaptabil, drept criteriu de evaluare a eficientei investițiilor si nici a eficientei educației. Coeficientului de amplificare energetica autoadaptabila a personalității umane (titularului de post) pe bucla directa este un indicator nou, cu ajutorul căruia managerul educațional poate să perfecționeze evaluarea eficientei investiției in tehnologii moderne educaționale (impreună cu alți indicatorii consacrați), iar managerul economic poate să utilizeze eficient potențialul energetic al fiecărui angajat.

Classification-JEL: M21, I22

Keywords: sistem, energie intelectuală, interpretor uman al informației, eficienta investiției, coeficient de amplificare energetic autoadaptabilă

 

pag. 204

Importanța deciziei de investiție in managementul societăților comerciale

Autor: CUCU Virginia

Abstract

Managementul unei societăți trebuie să indeplinească cel puțin două condiții esențiale pentru a atinge obiectivul de a maximiza valoarea de piață a companiei: utilizarea eficientă a resurselor existente, precum și posibilitatea creșterii sau reducerii capitalului. Cea de-a doua condiție presupune o decizie complexă numită proces de investiții sau programe de investiții sau de finanțare a capitalului. Fiecare dintre acești termeni se referă la procesul de programare ale căror cheltuieli sunt estimate a fi obținute de la o perioadă mai lungă, care de un an.

Classification-JEL: D81, D92, G11, G31

Keywords:  decizii, investiții, strategie, profitabilitate, risc

 

pag. 211

Considerații asupra implementării Directivei Europene privind Deșeurile de Echipamente Electrice și Electronice in Romania

Autori: CIOCOIU Nadia, DOBREA Cătălin, TaRȚIU Valentina

Abstract

Managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice a devenit in ultimii ani una dintre cele mai importante preocupări la nivel mondial in ceea ce privește protecția mediului inconjurător. Pentru Romania, ca și pentru celelalte țări membre ale Uniunii Europene, această preocupare a fost intensificată de necesitatea alinierii la directivele europene privind managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice, in special la Directiva 2002/96/CE. Deși cantitățile de deșeuri colectate pană in prezent sunt indepărtate de ținta propusă de UE, au fost făcute progrese in ceea ce privește implementarea unui sistem de gestiune corespunzător in Romania. Lucrarea prezintă principalele aspecte cu care se confruntă statele europene in implementarea directivei si analizează situația Romaniei atat din punct de vedere al stadiului atins cat și al principalelor probleme apărute. Lucrarea este rezultatul activității de cercetare in cadrul proiectului PNCD_IDEI  Modelarea sistemului de gestiune a deșeurilor de echipamente electrice si electronice din Romania in vederea optimizării impactului economiei digitale asupra mediului'', cod ID_1834, director Nadia Ciocoiu

Classification-JEL: Q53, Q58

Keywords: deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), Directiva 2002/96/CE, comportamentul consumatorilor, colectare, reciclare

 

pag. 220

Produsele agricole ecologice, o nouă deschidere pentru investițiile de capital

Autor:  BOTEZATU Mihai

Abstract

Una dintre problemele cele mai mari cu care se confruntă omenirea in prezent o reprezintă problema alimentației și  nu atat văzută din punct de vedere cantitativ cat mai ales din punct de vedere calitativ. Calitatea hranei in general putem spune că este in concordanță directă cu calitatea vieții. O parte insemnată din populația globului iși pierde viața anual datorită consumării unor produse alimentare neconforme, produse ce au la baza fabricării lor numeroase chimicale, ingrășăminte chimice necorespunzătoare, aditivi alimentari și coloranți alimentari necorespunzători. Toate aceste lucruri au făcut ca omenirea să se trezească și să sesizeze faptul că pentru a prelungi speranța de viață se impune necesitatea luării unor măsuri urgente pe linia imbunătățirii tehnologiilor de obținere a unor materii prime agricole..atat de origine animală cat și vegetală. Rezolvarea acestui deziderat implică insă antrenarea unor investiții de capital care in final să se concretizeze in obținerea produselor amintite intr-un alt regim și anume cel ecologic. Prezentul articol incearcă să puncteze totodată principalele probleme cu care se confrunta  investițiile de capital in acest domeniu, investiții de altfel extrem de necesare. O parte distinctă in comunicarea respectivă este consacrată și prezentării unor surse posibile de investiții din randul cărora nu lipsesc și unele surse posibile de finanțare a investițiilor respective, existente pe piața de capital.

Classification-JEL: Q16, Q18, Q57

Keywords: produs alimentar ecologic, investiții, tehnologii ecologice, acțiuni, obligațiuni

 

pag. 227

Impactul creditelor bancare asupra dezvoltării durabile a sectorului real in Republica Moldova

Autori:  CIOBU Stela, PaRȚACHI Ileana

Abstract

Reforma și consolidarea sistemului de creditare sunt factori ce ar putea stimula creșterea economică națională. in acest context, articolul dat accentuează problemele și propunerile referitoare la consolidarea și dezvoltarea durabilă a sectorului real prin acordarea de credite bancare. Totodată, relevă posibilitățile de descentralizare a sistemului național de creditare, prin diversificarea tipurilor de instituții de creditare, cat și a produselor financiare acordate, atat in sfera urbană, cat și in cea rurală, ce ar putea acoperi necesitățile financiare ale tuturor sferelor economiei naționale.

Classification-JEL: E50, O23

Keywords: credite bancare, sector real, rata dobanzii, dezvoltare durabilă, credite neperformante, volumul creditelor

 

pag. 234

Mediul intreprenorial in Romania, aspect cheie in decizia de investiții

Autor:  NICOLESCU Ciprian, CEPTUREANU Eduard

Abstract

Mediul intreprenorial din Romania este in continuare un element insuficient cunoscut in Uniunea Europeana, dar o schimbare in perceptia asupra acestia poate fi observata. Cu o populatie de 21,7 milioane locuitori, Romania este una din cele mai mari tari admise in Uniunea Europeana, furnizand in acelasi timp oportunitati de afaceri atat pentru investitorii locali, cat si pentru cei internationali. Dar cum sunt vazute acestea de intreprinzatorii romani?

Classification-JEL:  F21; G11; L26

Keywords: mediu intreprenorial, IMM-uri, Romania

 

pag. 240

Influența crizei economice internaționale asupra investițiilor străine directe in Romania

Autor: MUNTEANU Sebastian Mădălin, TUDOR Eugeniu

Abstract

Obiectul articolului il constituie rolul investițiilor străine directe in modernizarea economiilor in tranziție, impactul lor asupra schimbării tipului de specializare și sporirea potențialului de export toate acestea in contextual actualei crize financiare mondiale. Totodată este analizată și explicată situația paradoxală conform căreia investițiile străine directe din primele două luni ale anului 2009 au fost mai mari decat in perioada identică din anul 2008, in ciuda contextului financiar nefavorabil. ținand cont de transformările actuale din Romania, rolul investițiilor străine trebuie cercetat atat din perspectivă dezvoltărilor doctrinare și economice in lume, cat și legat de reformele economice, sociale și politice interne. Condiționările și efectele investițiilor străine directe sunt atat de ramificate, incat analiza lor conduce automat la abordarea intregului sistem de dezvoltare economică, pe plan național și internațional. Trebuie analizate ambele etape ale investițiilor străine directe, atat cea in care acestea contribuie pozitiv la balanța de plăți a țării beneficiare cat și cea in care aceste investiții vor fi repatriate sub formă de dividente in țările mama ale companiilor investitoare.

Classification-JEL: D92

Keywords: investiții străine directe, criză financiară, deficit de cont curent

 

pag. 246

Tehnologii metalurgice curate de tipul „end of pipe''

Autor:  CUCULEANU Georgeta

Abstract

in lucrare se prezintă utilizarea tehnologiilor curate de tipul „end of pipe'' la elaborarea oțelurilor in convertizoarele cu oxigen. Gazele arse rezultate din procesul elaborării conțin poluanți sub formă de praf, fum și oxizi. Pentru reținerea acestora se utilizează electrofiltre sau spălătoare de aer. Spălătoarele folosite pot fi de tipul scruberelor și/sau multiVenturi. Utilajul in care sunt reținuți poluanții se alege in funcție de modul de insuflare a oxigenului in convertizor: cand insuflarea se face de sus in jos printr-o lance se folosesc electrofiltre, iar cand insuflarea se face de jos in sus, pe la baza convertizorului, se folosesc spălătoarele.

Classification-JEL: A20, O30, D50, E22

Keywords: filtru electric, insuflare, convertizor, spălătoare, praf, oțel

 

pag. 251

Managementul stresului organizațional

Autori:  DIMITRIU CARACOTA Maria, MITOVSKI Andrea

Abstract

Există o mulțime de probleme generale care ii preocupă pe oameni la locul de muncă - permanenta creștere a competitivității in muncă, globalizarea, terorismul, creșterile de prețuri anuale, criza financiară, chiar și tehnologia. Pe langă acestea, angajații sunt puși sub presiunea de a respecta țintele vanzărilor, de a participa la intalniri la timp, de a se conforma schimbărilor in cadrul organizației prin invățare și urmărind proceduri noi. Toate acestea pot aduce la diferite stadii de stres. in zilele de azi, stresul organizațional este cauza in cea mai mare creștere, care provoacă absența de la locul de muncă. Managementul ineficient, lipsa de luarea deciziilor de către management, ore de muncă peste program, nesiguranța pentru perspectiva de angajare in viitor, preum și presiunea din partea serviciului, sunt unele dintre cauzele ale stresului explicate de angajați. De aceea, angajatorii trebuie să considere stresul organizațional ca pe o problemă serioasă și trebuie să ia măsuri pentru prevenirea stresului apărut la locul de muncă, care afectează angajații. Stresul poate avea influență negativă asupra productivității și a competitivității organizației, și de asemenea poate crește costurile de asigurarea sănătății.

Classification-JEL:  J28, J81, M12, M54

Keywords: managementul stresului, stresul organizațional, sistemul total de lucru

 

pag. 261

Componentele sistemului de sănătate publică, vectori determinanți in eficientizarea sa

Autori: CICEA Claudiu, PiRLOGEA Corina

Abstract

Prezenta lucrare incearcă să surprindă rolul celor mai importante instituții componente ale sistemului de sănătate publică din Romania: Ministerul Sănătății Publice, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor și Colegiul Farmaciștilor din Romania, Asociații ale pacienților și Agenția Națională a Medicamentului. Acestea, funcționand ca centre de putere, influențează organizarea, structura și eficiența sistemului sanitar.

Classification-JEL: I10, I18, I19

Keywords: Ministerul Sănătății Publice, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, medici, farmaciști, Asociații ale pacienților, Agenția Națională a Medicamentului