ECONOMIA. Seria MANAGEMENT

Vol.12, Nr. 2 Special / 2009

 

THE PROCEEDINGS OF THE NINTH INTERNATIONAL CONFERENCE
 ''INVESTMENTS AND ECONOMIC RECOVERy''
Bucharest, MAy 22 - 23, 2009,
(Part II)

 

pag. 3

 

Programm Committee

 

  

pag. 4

Sumar

 

 

pag. 8

Industria alimentară in sistemul economic romanesc

Autori: VASILESCU  Ion,  BUNGHEZ Lucian

Abstract:

Instabilitatea economică globală, la nivel internațional, dar in mod special criza economică romanească, a afectat in mod alarmant și industria alimentară. in acest context, in materialul prezentat, se abordează cateva aspecte referitoare la posibilitățile pe care le poate oferi industria alimentară in domeniul politicii creării de noi locuri de muncă, politicii demografice, politicii echilibrului raportului dintre generații, politicilor sociale etc. in acest sens se propun o serie de posibilități de redresare și creștere a eficienței economice in industria alimentară, cum ar fi: sprijinirea reorganizării și restructurării firmelor romanești din domeniu, promovarea parteneriatului cu manageri din țări dezvoltate din punct de vedere economic, promovarea unei economii agroalimentare bazată pe cunoaștere, stabilirea unor obiective strategice de dezvoltare in condiții conjuncturale dar și de normalitate etc.

Classification-JEL: L66, E22, D50

Keywords: economia agroalimentară, sistem economic, instabilitate economică, criză economică, relansare economică, eficiență, competitivitate

 

pag. 12

Plasamente de capital in contracte de opțiuni și contracte de stelaj

Autor:  BOTEZATU Mihai

Abstract

Din multitudinea variantelor de plasament a capitalului pe piața de capital, lucrarea de față decupează două dintre acestea și anume plasamentele de capital in contracte de opțiuni și plasamentele de capital in contractele de stelaj. Un loc distinct in lucrare il ocupă prezentarea succintă a mecanismelor de funcționare a celor două tipuri de plasament, astfel incat orice investitor atunci cand va lua decizia respectivă de investiții să fie in cunoștință de cauză cu particularitățile celor două tipuri de plasament și desigur cu riscurile asociate plasamentelor in cauză. Pentru a scoate in evidență mai bine mecanismele de funcționare a celor două tipuri de plasament, sunt puse in discuție unele exemple concrete la finele cărora un investitor de pildă să opteze in cunoștință de cauză pentru una sau alta din variantele respective de plasament, decizie care desigur va fi legată și de modul in care acesta va anticipa in perspectivă unele realități de pe piața de capital.

Classification-JEL: G11, G12, G24

Keywords: contracte de opțiuni, stelaj, acțiuni, cursul cash

 

pag. 19

Impactul investițiilor in perioada crizei financiare globale

Autori:  DIMITRIU CARACOTA Maria, MIHALAȘCU Ruxandra

Abstract

Efectele crizei financiare globale au inceput să se observe incă de la jumătatea anului 2007 și au continuat in 2008. In intreaga lume, piețele bursiere au inceput să aibă o evoluție descendentă, mari instituții financiare au intrat in colaps, iar guvernele celor mai puternice națiuni au inaintat pachete de măsuri pentru a-și salva propriul sistem financiar. Cea mai importantă măsură este de a opri spirala scăderii prețurilor activelor și a scăderii cererii și de a restabili capacitatea sectorului financiar de a acorda credite pentru investiții, in scopul stimulării creșterii economice și evitării unei posibile deflații. In această perioadă de criză financiară globală și recesiune, este esențial ca piețele să rămană deschise comerțului internațional și investițiilor. Actuala criză financiară globală este cu siguranță cea mai gravă din sistemul financiar global de la recesiunea din 1929, depășind sectorul financiar și afectand puternic economia reală. Este mai mult decat evident impactul negativ asupra fluxurilor de investiții străine directe.

Classification-JEL: G32

Keywords: risc investițional, fuziuni

 

pag. 26

Investițiile și efectele acestora asupra calității produselor și serviciilor

Autori:  TODORUȚ Amalia Venera , VASILESCU Ion

Abstract

Această lucrare iși propune să abordeze aspecte legate de importanța investițiilor asupra calității produselor și serviciilor in economia contemporană. Investițiile au caracter novator deoarece creează condițiile materiale pentru promovarea tehnologiilor de varf, asigurand dezvoltarea și perfecționarea factorilor de producție. Ori toate aceste glisează, apoi, spre excelență, spre atingerea calității maxime in condiții de eficiență și la termenele stabilite. Am prezentat de asemenea pe parcursul lucrării funcția de producție Cobb- Douglas, ca model de creștere economică. Astfel, funcția Cobb- Douglas reprezintă un model matematic care exprimă legătura dintre rezultatele economice obținute și principalii factori de producție. Am exemplificat acest model matematic, realizand un studiu de caz la SC Star Glass SA.

Classification-JEL: A10, M10, M11, M20, M21

Keywords: investiții, calitate, competitivitate, eficiență

 

pag. 32

Factori de acces la serviciile de sănătate publică din Romania

Autori:  CICEA Claudiu ,  PiRLOGEA Corina

Abstract

in lucrarea de față, autorii și-au propus să analizeze gradul de acces al populației la serviciile de sănătate publică din Romania, prin prisma prezentării unor factori de influență ai acestuia. Accesul echitabil la un pachet de servicii medicale de bază reprezintă unul dintre obiectivele reformei din sistemul de sănătate romanesc, reformă incepută in anul 2005 prin adoptarea unor acte normative de reglementare in domeniu. Unul dintre acestea vizează programele naționale de sănătate, a căror derulare contribuie la eficientizarea serviciilor din sectorul sanitar.

Classification-JEL: I10, I18, I19

Keywords: sănătate publică, nivel sărăcie, servicii medicale, personal, medico-sanitar, asigurări sociale, programe naționale de sănătate

 

pag. 40

Metode moderne de acoperire a riscului de piață

Autori:  MIHĂILESCU Laurențiu, POPA Gabriela

Abstract

Criza finaciară din 2008 afectează milioane de companii (incepand cu cele mici pană la cele mari) și este cea mai de actualitate știre TV care incetul cu incetul devine parte a activității noastre cotidiene. Realitatea zilnică poate fi numită ''Instabilitatea piețelor''. Această instabilitate a fost cauzată de foarte mulți factori, incepand cu abilitatea de a genera noi linii de credit, care au dus la alterarea circuitului banilor și au incetinit creșterea economică impreună cu tranzacționarea activelor. Arma impotriva instabilitații este cea care in termeni generici se numește: ''acoperirea activelor''. in lumea finanțelor, o poziție de acoperire este o poziție in piață in incercarea de a anula expunerile la risc generate de o poziție similară dar de semn contrar - in general, dar nu in mod obligatoriu, in contextul unei activități economice. Studiul prezintă un set de produse innovative pentru acoperirea riscului, ce pot fi construite pe baza instrumentelor oferite de băncile commerciale. Aceste instrumente permit clienților să acopere in mod efficient riscurile generate de mișcarea paremetrilor de piață (rate de schimb și rate de dobandă) fiind in același timp mai accessibile decat instrumentele tranzacționate pe diverse burse.

Classification-JEL: G21, G11, G32

Keywords: risc de piață, acoperire a riscului, criză financiară, bancă, optiuni

 

pag. 46

Efectele crizei mondiale asupra turismului romanesc

Autori:  ENEA Constanța, TĂNĂSOIU Georgiana Lavinia

Abstract

Potrivit datelor publicate de către Biroul de statistică al UE, răspandirea crizei financiare a afectat evident turismul in UE. Conform statisticilor, anul trecut, numărul nopților petrecute in hotelurile din UE a fost de 1,578 miliarde, inregistrandu-se o scădere de 0,5% față de anul precedent. Aceeași cifră a cunoscut o creștere de 3,4% in 2007 in comparație cu anul precedent și respectiv o creștere de 2,9% in 2006. Dacă se face o analiză asupra diferitelor perioade, se poate observa influența evidentă a crizei financiare asupra turismului. in comparație cu perioada similară a anului 2007, intre ianuarie și aprilie 2008, numărul nopților petrecute in hotelurile din UE a inregistreat o creștere de 1,6%. Această cifră a scăzut cu 0,5% intre mai și august, iar intre septembrie și decembrie cand s-a agravat criza, acest număr s-a redus drastic cu 3,2%.

Classification-JEL: M21, Z10, Z19

Keywords: criza globală, turism, regres economic

 

pag. 51

Falimentul enron, un caz classic de iresponsabilitate sociala corporativa

Autor:  PETRACHE Ana-Maria

Abstract

Responsabilitatea socială corporativă este un subiect tot mai prezent in debate-urile publice, dar și in agendele corporațiilor. Conceptual, nu are o definiție general acceptată și, de asemenea, a evoluat dimensional pe măsura ce așteptările societale s-au multiplicat. Plasandu-se noțional intre filantropia corporativă și dezvoltarea sustenabilă a mediului eco-social, responsabilitatea corporativă poate fi mai bine reperată prin prisma activităților care fac rabat de la conduita responsabilă. Prăbușirea Enron Corp a fost descrisă ca fiind cea mai mare „surpriză'' din ultimii 10 ani, care a compromis in mod neașteptat siguranța fondului de pensii a 20000 de angajați, cu efecte negative in cascadă asupra tuturor categoriilor de stakeholderi. Vederile traditionale despre competitivite, rentabilitate și sunt in curs de reinventare, dat fiind rolul tot mai important al eticii in afaceri.

Classification-JEL: M14, K22

Keywords: responsabilitate socială corporativă, iresponsabilitate, leadership etic, Enron

  

pag. 58

Rolul rezervelor pentru riscuri neexpirate și a rezervelor de daune in activitatea de asigurări generale

Autori: PaRȚACHI Ion, VEREJAN Oleg, BRADU Marcel, VEREJAN Victoria

Abstract

Articolul este dedicat expunerii rolului și importanței Rezervelor pentru riscuri neexpirate și a Rezervelor de daune, in special a celor de daune neavizate pentru sectorul asigurărilor. Vom expune metodele cele mai adecvate pentru estimarea acestor rezerve utilizate in practica actuarială. Rezerva pentru riscuri neexpirate reprezintă valoarea actuală a daunelor și cheltuielilor de subsriere viitoare, aferente contractele in vigoare la o anumită dată. Rezerva de daune este rezerva aferentă obligațiilor viitoare ale asigurărtorului pentru cazurile asigurate apărute pină la data calculării acestor rezerve. Această analiză are o importanță semnificativă, deoarece valoarea acestor rezerve are o influență semnificativă asupra rezultatelor financiare ale asigurătorului.

Classification-JEL: L66, E22, D50

Keywords: rezerva pentru riscuri neexpirate, rezerve de egalizare, rezerva de daune, rezerva daunelor apărute dar neraportate (RDANr), rata daunei, metoda costului mediu per daună, triunghiul run-off

 

pag. 67

Impactul crizei financiare internaționale asupra fluxului investițiilor străine directe in Republica Moldova

Autori:  LUCHIAN Ivan, CIOBU Stela, SLONOVSCHI Dumitru

Abstract:

Pe parcursul ultimilor ani Republica Moldova este din ce in ce mai mult integrată in piața internațională de investiții. Fluxurile de investiții in Republica Moldova iau forma de investiții străine directe. Fluxurile internaționale de ISD au intregistrat un trend in scădere in anul 2008 datorită efectelor crizei financiare internaționale, comparativ cu anii 2004 - 2007, cand a fost inregistrat un trend ascendent. De asemenea, scopul prezentului articol este de a reliefa dinamica și particularitățile ISD in Republica Moldova in contextul crizei financiare internaționale.

Classification-JEL: D92, F21

Keywords: investiții străine directe, piața internațională a investițiilor, climat investițional, proces investițional, fluxuri investiționale, intreprinderi mixte, oferta și cererea de ISD

 

pag. 74

Analiza oportunității investiției in cadrul procesului decizional

Autor:  ȚURLEA Carmen

Abstract

intr-o economie concurențială dinamică opțiunea pentru investiții presupune selecția proiectelor de investiții in funcție de anumite criterii. Tipologia investițiilor determină in mod direct decizia pentru investiții și implicit aceste criterii de opțiune.

Classification-JEL:  M21

Keywords: investiții, criterii, decizie, rentabilitate, eficiență

 

pag. 78

Oportunități de investiții in infrastructură in pofida crizei financiare

Autor:   ILIE Georgeta

Abstract

in această perioadă de tulburări dramatice de pe piața financiară, dezvoltarea infrastructurii se evidențiază ca reprezentand o provocare. Astfel, importanța acordată infrastructurii va fi in creștere in următorii ani, disponibilitatea și calitatea acesteia afectand direct localizarea și extinderea afacerilor operaționale in străinătate. in acest context, drumurile și producerea de energie necesită cele mai urgente nevoi de infrastructură. Lucrarea tratează cateva aspecte considerate relevante privind caracteristicile economice de actualului stadiu al infrastructurii, viitorul rol al infrastructurii in competitivitatea afacerilor, disponibilitatea infrastructurii ca o problemă critică pentru companii, problemele investițiilor in infrastructură dincolo de criza financiară in curs de desfășurare, abordarea sectorială, parteneriatul public-privat in proiecte de infrastructură, necesitatea investițiilor in infrastructură in regiunea Europa Centrală și de Est și in mod particular in Romania.

Classification-JEL: G01, H54, G11

Keywords: dezvoltarea infrastructurii, investiții, incetinirea economică globală

 

pag. 85

Relația fluxuri de venituri, fluxuri de cheltuieli, rezultat - fluxuri de lichidități, fluxuri de numerar, cash - flow in accesarea fondurilor complementare (FEADR)

Autor:  NECULAI Cristina

Abstract

Implementarea unui proiect de investiții in agricultură prin utilizarea instrumentului financiar Fondul European pentru Agricltura și Dezvoltare Rurală presupune calcularea și analiza unor indicatori obligatorii. Acești indicatori de eficiență economică ai investițiilor se calculează pe baza unor fluxuri de venituri și cheltuieli, fluxuri de rezultate, fluxuri de lichidități, fluxuri de numerar, cash - flow. in această lucrare considerăm că prezentarea relațiilor dintre fluxuri este necesară deoarece, in literatura de specialitate, eficiența economică a investițiilor este stabilită pe această bază, fără prezentarea de conținutul economic și relația intre fluxuri.

Classification-JEL: G11, M21

Keywords: fluxuri de venituri, fluxuri de cheltuieli, rezultat, fluxuri de lichidități, fluxuri de numerar, cash - flow

 

pag.  91

Strategii de creștere a eficienței economice prin investiții a activităților din turismul montan

Autor: SAVIN Emanoil

Abstract

Turismul, pe plan național, constituie, in perioada actuală unul din domeniile ce poate asigura o dezvoltare economică rentabilă și durabilă la nivel de regiune și țară. Potențialul natural și antropic de care dispune Romania este necesar a fi exploatat corespunzător, cu condiția promovării și dezvoltării unor programe de investiții, capabile, să atragă un număr mare de turiști. Lucrarea de față prezintă o serie de aspecte specifice dezvoltării turismului montan prin intermediul unor programe de investiții, orientate strategic pe asigurarea calității serviciilor turistice și protejarea cadrului natural.

Classification-JEL: L83

Keywords: investiții, turism montan, eficiență

 

pag. 96

Eficiența investițiilor in spații de logistică din Romania

Autori: ȚARȚAVULEA Ramona Iulia,  BĂNACU Cristian Silviu

Abstract

Managementul sistemului logistic a constituit intotdeauna un factor al competitivitătii. Companiile incearcă sa-si eficientizeze activitatea prin reducerea costurilor cu depozitarea si transportul. O altă cerinta este aceea de a reusi sa răspundă cerintelor clientilor cat mai rapid prin implementarea unui sistem de livrare prin care sa fie satisfăcuta eficient cererea din piată. O solutie pentru rezolvarea acestor probleme prin investitii minime de capital este externalizarea unora dintre activitătilor logistice, respectiv a depozitarii si transportului. Lucrarea de fata iși propune sa analizeze piata romaneasca a serviciilor de transport si depozitare, principalele companii prezente, strategiile lor si tendintele viitoare ale pietei.

Classification-JEL:  M16, M29, L91

Keywords: logistica, eficiența, transport, depozitare

 

pag. 103

O estimare matematică in calculele de actualizare economice

Autor:  CIOLAC Camelia Elena

Abstract

Lucrarea isi propune sa studieze oportunitatea estimărilor matematice in cadrul calculelor de actualizare economice. Se vor considera diverse modele de aproximare din teoria metodelor numerice pentru determinarea trendului indicatorilor economici ai proiectelor de investiții. Articolul are un caracter teoretic si isi propune sa identifice modalități de imbunătățire ale tehnicilor utilizate in prezent.

Classification-JEL:  H43, C02

Keywords: actualizare, factor de discontare, metode numerice, interpolare

 

pag. 109

Investițiile in educatie - un imperativ pentru Europa

Autori: IONIȚĂ Ion,  IATAGAN Mariana

Abstract

Creșterea competitivității prin invățămant-cercetarea-dezvoltare, crearea de noi locuri de muncă, mai multe și mai bune, asigurarea unei dezvoltări sustenabile sunt rezultate specifice investițiilor alocate in educație și formare. Noi apreciem, insă, că investițile făcute in educație pot deveni pe deplin eficiente numai dacă sunt ancorate in contextul european, așa cum se prevede in Comunicarea  Comitetului Economic și Social European către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind promovarea participării depline a tinerilor in domeniul educației, al ocupării forței de muncă și in societate (CESE 76/2008). in prevederele avizului de comunicare se menționează că  programele de investiții trebuie orientate spre realizarea reformelor necesare in domenii cheie, cum sunt cele curriculare, asigurarea calității și recunoașterea calificărilor. Cei care investesc in educație și pregătire - statul, comunitățile locale, organizațiile sau persoanele care nu sunt conștienți de dimensiunea europeană a deciziilor luate  se vor confrunta cu o eficiență redusă a investiției.

Classification-JEL:  I22

Keywords: invățămant, finanțare, investiții, reformă, asigurarea calității

 

pag. 116

Aspecte manageriale in evaluarea riscului in procesul de audit

Autor:  MEDINȚU Daniela

Abstract:

Lucrarea intenționează să prezinte unele aspecte legate de evaluarea diferitelor dimensiuni ale riscurilor care trebuie să fie estimate in procesul de audit. Definițiile de audit sunt utilizate pentru pune accent pe natura datelor din evidențe și informațiile de intrare pentru efectuarea unui astfel de audit. Se face o scurtă caracterizare a evaluarii riscurilor și este descrisă o procedură de prioritizare.

Classification-JEL:  M42, G32

Keywords: proces de audit, evaluarea riscului, procedura de prioritizare

 

pag. 126

Nivelarea resurselor in proiecte utilizand agenți software

Autori:  BODEA Constanta-Nicoleta, SABĂU Mirela

Abstract

Diferite abordări in planificarea proiectelor au fost definite  in de domeniul cercetarilor operaționale (OR), precum: CPM si PERT. Inteligenta Artificiala (AI) a promovat initial conceptual de palnificare automata. in aceasta abordare, pentru a planifica un proiect, este necesara definirea prealabila a unor operatori.In cele mai multe domenii, definirea acestor operatori ridica o serie de probleme. Noul model promovat de AI are la baza utilizarea agentilor software. Lucrarea se concentrează pe abordarea agent in problema de nivelare a resurselor. Autorii au dezvoltat și implementat un sistem bazat pe agenți. Obiectivul  sistemului este de a identifica o solutie de programare a resurselor, care ia in considerare toate constrangerile rezultate din conditionarile dintre proiecte, activitati calendare, calendare de resurse, alocarea de resurse pe activitățile și disponibilitatea resurselor. Sistemul a fost realizat in C # ca un plug-in pentru Microsoft Project.

Classification-JEL:  O22, D44, D00

Keywords: managementul proiectelor, agent software, inteligenta artificiala, nivelare resurse

 

pag. 132

Necesitatea amplificării standardelor de mediu la nivelul parcurilor industriale din Romania

Autori:  CIOBOTARU Virginia, VIȘAN Sanda, SOCOLESCU Ana-Maria, ȚĂPURICĂ Oana - Cătălina, TACHE Florin

Abstract

Relocarea tot mai frecventă a societăților comerciale cu profil industrial in interiorul parcurilor industriale, ca  urmare a inăspririi standardelor de mediu aplicabile zonelor urbane, este de natură să genereze puncte critice necontrolabile de poluare, localizate in imediata vecinătate a orașelor și municipiilor, cu un puternic impact negativ asupra mediului inconjurător. Prezentul articol iși propune să prezinte o metodologie de ecologizare a activităților economice desfășurate in perimetrul parcurilor industriale. De asemenea, articolul subliniază avantajele pe termen lung care decurg din promovarea desfășurării unei activități economice cu caracter ecologic, la nivelul fiecărei societăți comerciale amplasată in perimetrul unui anumit parc industrial.

Classification-JEL: Q57, R11

Keywords:  ecologie, legislație de mediu, metodologie, parcuri industriale, poluare, protecția mediului inconjurător, standarde de mediu

 

pag. 139

Valorificarea economică a resurselor locale-soluție pentru diminuarea efectelor crizei globale (Studiu de caz-Județul Bacău)

Autor: STOICA Maricica

Abstract

Actuala  criza, impune sa constientizam ca singura cale de dezvoltare economico-socială este cea sustenabilă, adică acea care ia in considerare limitele mediului natural. Nu se poate dezvolta o economie sănătoasă intr-un mediu poluat și degradat, cu o populație săracă, bolnavă și stresată de riscurile naturale și poluare. Criza trebuie contracarata prin investitii rationale,durabile care sa ofere stabilitate economica pe termen lung. Implementarea investitiilor propuse se va putea face utilizind forta de munca locala,inclusiv persoanele asistate social si atragerea banilor europeni-Fonduri Structurale-Programe Operationale. Pe termen lung, o asemenea dezvoltare calibrată pe capacitatea de producție și suport a capitalului natural, va conduca la diminuarea pagubelor aduse mediului și a cheltuielilor bugetare locale sau centrale și la o economie  autohtona stabila.

Classification-JEL: Q56 , Q51,  M21

Keywords:  criza globala, investiții, resurse, ecosistem

 

pag. 144

Aspecte ale integrării mediilor colaborative in activitatea IMM-urilor in contextul globalizării economice

Autori:  DOBREA Cătălin , CIOCOIU Nadia, ȘTEFĂNESCU Andrea Nicoleta

Abstract

Contextul actual socio-economic a determinat mutații și transformări majore in plan strategic și operațional la nivel de sistem economic și organizații. Preocupările majore actuale vizează asigurarea capitalului de lucru necesar pe termen scurt și mediu, menținerea cotei de piață și definirea unor strategii capabile să asigure nivele de rentabilitate acceptabile. in contextul optimizării structurii costurilor, la nivelul  IMM-urilor o soluție posibilă vizează integrarea unor sisteme colaborative de lucru, capabile să răspundă diverselor cerințelor intr-un interval de timp corespunzător. Lucrarea de față analizează o parte din aspectele implementării unor astfel de sisteme la nivelul IMM-urilor, in contextul globalizării economice.

Classification-JELO12

Keywords: mediu colaborativ, IMM-uri, globalizare

 

pag. 152

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeană și absorbția fondurilor structurale

Autori:  NICOLESCU Ovidiu,  CEPTUREANU Sebastian

Abstract

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a adus atat avantaje cat si dezavantaje intreprinzatorilor romani. Prezenta lucrare prezinta rezultatele unui studiu complex efectuat pe cateva mii de IMM-uri autohtone asupra unui aspect important : absorbtia fondurilor structurale

Classification-JEL: F21, F36, L74, L25, L26

Keywords: fonduri structurale, IMM, Uniunea Europeană

 

pag. 159

Ghidul de buzunar al managerului de proiect

Autori: CARAGEA Codin, POPA Gabriela, MIHĂILESCU Laurențiu

Abstract

Astazi, cand structura organizatiilor devine din ce in ce mai plata, managementul solicita specialisti din toate liniile de business precum si din zonele suport (marketing, contabilitate, resurse umane) pentru a  constitui echipe de proiect ad-hoc. Aceste echipe nu au un manager dedicat si sunt conduse de obicei de unul dintre specialisti care poate excela in meseria sa, dar poate sa nu detina experienta de conducere necesara. Acesti lideri de echipa trebuie sa aduca totodata contributii in cadrul proiectului pe zona lor de specialitate si sa si conduca intregul proiect. Acesti manageri de proiect de tip ''instant'' au nevoie de sprijin in ceea ce priveste definirea, initierea, planificarea, executarea si controlul evenimentelor proiectului precum si in respectarea termenelor. Iar organizatia nu isi poate permite sa-i scoata din activitate pentru multe saptamani pentru a-i antrena intensiv in managementul proiectelor

Classification-JEL: G21, M15, M19

Keywords: proiect, echipa de proiect, management de proiect, ciclul proiectului, plan de proiect, indicatori de success, calitate, livrabil, termene, comunicare, feedback, scop

 

pag. 167

Sistemul urban din Romania

Autor:  ALPOPI Cristina

Abstract

O caracteristică a sistemului urban romanesc a fost alternanța perioadelor de ordine și turbulență. Ordinea este dominantă pe termen scurt, insă pe termen lung nu se poate vorbi de o stabilitate absolută in ceea ce privește dinamica  orașului. Instabilitatea, la nivelul sistemului urban, este determinată de relațiile instabile dezvoltate la nivel  local, regional și național care produc turbulențe și chiar haos. Astfel, evoluția sistemului urban din Romania, in ultimele decenii, se caracterizează printr-o succesiune de perioade de stabilitate și de instabilitate, chiar dacă pe ansamblu putem vorbi de evoluție constantă a diferitelor niveluri. Astfel, noul sistem național urban este rezultatul unui lanț de fluctuații, care au afectat evoluția internă a fiecărui oraș, dar și categoriile de orașe privite in ansamblu.

Classification-JEL: O18

Keywords: sistem urban, urbanizare, evoluție, stabilitate, instabilitate

 

pag. 172

Turnarea cu modele din polistiren

Autor: CUCULEANU Georgeta

Abstract

in lucrare se prezintă esența procedeului de turnare cu modele din polistiren, avantajele tehnice și efectele economice ale acestui procedeu in raport cu turnarea clasică. Sunt prezentate de asemenea noile direcții de cercetare legate de procedeu și care vor determina imbunătățiri tehnologice ale acestuia.

Classification-JEL: O14

Keywords: turnare model din polistiren, expandat, gazeificabil, formare

 

pag. 177

Performanța managerială și metoda de benchmarking in domeniul serviciilor comunitare de utilități publice

Autor:  SABIE (ABĂLUȚĂ) Oana

Abstract

Măsurarea performanței instituțiilor publice sau a furnizării serviciilor publice este unul dintre cele mai des invocate obiective ale oricărui program sau strategie de reformă in administrație. Utilitatea unui asemenea demers pare să fie neindoielnică, insă practica este atat de dificilă, incat de cele mai multe ori obiectivul rămane la statutul de deziderat. Cu toate acestea, factorii decizionali, cei care elaborează politicile, societatea civilă și chiar cetățenii reiau subiectul cu obstinație, parcă mai mobilizați de fiecare eșec, pentru a arăta că acest demers lăudabil de cuantificare a rezultatelor și eventual a impactului resurselor utilizate pentru producerea unui bun public este posibil.

Classification-JEL: L97, L38

Keywords: benchmark, utilități publice, servicii publice, indicatori de performanță

 

pag. 184

Sistemul de sănătate - concept și importanță

Autor: BUȘU Cristian

Abstract

Sistemele de sănătate sunt proiectate pentru a răspunde nevoii de de ingrijire a sănătății populației. Există o largă varietate de sisteme de sănătate in lume. In unele tări, sistemul de sănătate a evoluate fără să fie planificat, in timp ce in altele s-a efectuat un efort concertat din partea guvernelor, sindicatelor, asociatiilor de caritate, religioase sau alte organisme pentru a ofer servicii de sănătate planificate populației pe care ele o desrvesc. in Romania, in 2001, cheltuielile de sănătate au reprezentat 6,5 procente di produsul intern brut. in 2005, erau 1,9 medici și 7,4 paturi de spital la 1000 locuitori. Sistemul a fost finanțat de Fondul Național de Asigurare a Sănătății prin contribuțiile angajaților și angajatorilor. Asigurarea privată de sănătate s-a dezvoltat lent. Din cauza unei finanțări publice slabe, aproape 36% din cheltuielile de sănătate sunt suportate din buzunarul propriu.

Classification-JEL: I11, I12

Keywords: ingrijirea sănătății, finantare, asigurare, spitalizare

 

pag. 190

Indicatori ce caracterizează sistemul de investiții in sistemul sanitar

Autori: CEPTUREANU  Sebastian, CEPTUREANU Eduard

Abstract

Procesul investițional in sectorul sanitar prezintă unele particularități dat fiind faptul că finalitatea investiției, nu este una economică care ar putea fi evaluată in termeni de beneficii sau spor de valoare adăugată, ci este una socială, ceva mai dificil de evaluat cantitativ.in aceste condiții, clasicul raport efect/efort trebuie abordat in termeni de necesitate / efort.

Classification-JEL: I18, H75

Keywords: sistemul sanitar, investiții

 

pag. 196

Managementul datelor geografice in sistemele GIS

Autori:  DOBRICĂ Liliana, COLESCA Sofia Elena

Abstract

Prin datele și functiile specifice sistemul informatic geografic, este un instrument indispensabil in managementul urban din perspectiva unui sistem decizional suport. Prelucrarea și sintetizarea informațiilor din baza de date spațiala oferă indici și indicatori urbani necesari ințelegerii situației existente care, cumulați cu aplicații de analiză și simulare, oferă suport planificării urbane pe termen scurt, mediu și lung, și permit in același timp vizualizări spațiale utile pentru ințelegerea de către nespecialiști in urbanism a unor elemente spațiale necesare luării deciziilor.

Classification-JEL: L86, M15

Keywords:  GIS, planificare spațială, aplicații de simulare

 

pag. 208

Comerțul electronic - concurentul magazinelor tradiționale in Romania

Autor: SĂSEANU Andreea Simona

Abstract

Aproape necunoscut publicului larg in urmă cu două decenii, Internetul a devenit astăzi una dintre principalele modalități de comunicare și de informare a lumii moderne. Numărul de utilizatori crește in ritm susținut și in Romania, numărul utilizatorilor de internet depășind in prezent, 5 milioane. Fără indoială, Internetul are in prezent un impact extraordinar asupra lumii afacerilor. Aceasta se datorează avantajelor evidente pe care le prezintă atat comercianților, cat și cumpărătorilor, in comparație cu mijloacele tradiționale de desfășurare a activităților comerciale, comerțul electronic devenind un factor important in obținerea succesului in afaceri in secolul XXI.Comerțul electronic este in plină dezvoltare, atat in ce privește relația intre agenții economici(B toB), cat și in ceea ce privește relația intre vanzător și consumatorul final(B toC).

Classification-JEL: L81, L86

Keywords: Internet, magazin virtual, comerț modern, magazin tradițional, comerț electronic

 

pag. 214

Balanced Business Scorecard: translatarea strategiei in rezultate

Autor:  POPA A. Simona 

Abstract

in lucrare se arată că Balanced Business Scorecard (BSC) permite un echilibru intre obiectivele financiare si non financiare si realizeaza o cuantificare a dimensiunilor strategiei in cele patru domenii - financiar, clienti, procese si potential. Mai mult, BSC ofera feed-back cu privire la procesele interne si la rezultatele externe in scopul imbunatatirii continue a performantelor si rezultatelor din punct de vedere al strategiei. Atunci cand Balanced Scorecard este implementat eficace, poate transforma planificarea strategica dintr-un exercitiu academic in centrul nervos al intregii companii.

Classification-JEL: O21

Keywords: strategie, obiective financiare, obiective non financiare, Balanced Business Scorecard, măsurarea performanței

 

pag. 218

Managementul deșeurilor electrice și electronice (DEE) in Uniunea Europeană

Autor:  TaRȚIU Valentina Elena

Abstract

La nivel mondial, deșeurile electrice și electronice inregistrează o creștere rapidă, reprezentand 8% din totalul deșeurilor municipale generate Acest trend generează efecte negative asupra mediului, in consecință gestionarea corespunzătoare a deșeurilor electrice și electronice este o cerință urgentă. Lucrarea prezintă succint stadiul actual al gestionării deșeurilor electrice și electronice la nivelul Uniunii Europene.

Classification-JEL: Q53, Q56

Keywords: deșeuri electrice și electronice, Directiva privind deșeurile electrice și electronice, principiul responsabilității

 

pag. 223

Evoluția vanzărilor complexe in sistemul afacerilor

Autori:  LUPU Adrian Gelu LUPU Felicia Adriana

Abstract

Vanzările de produse, insoțite de serviciile care le sunt specifice, sunt considerate de natură complexă. Serviciile care se pot asigura sunt foarte diverse, acestea diferențiindu-se după mai mute criterii. in domeniul vanzărilor de mărfuri, vanzările asociate cu servicii definesc activitatea de distribuție de mărfuri. Creșterea calității serviciilor in distribuția de mărfuri generează eficiența ofertei firmei de distribuție și creșterea gradului de satisfacere a clienților.Obiectivul acestui studiu este să puncteze evoluția in timp a activității de distribuție, pe de o parte, și pe de altă parte, de a sublinia principalele tendințe la momentul actual ale distribuției de mărfuri ca și activitate de vanzare insoțită de servicii pe fondul creșterii calității acestora.

Classification-JEL:  M10, M13, M21

Keywords: vanzări, sistemul afacerilor, piață, distribuție

 

pag. 230

Mediul de marketing al organizațiilor de servicii publice

Autor: ALEXANDRU Gheorghe

Abstract

Organizațiile de servicii publice acționează intr-un mediu in care se manifestă elementele caracteristice marketingului, concretizate prin caracterul interdisciplinar, unitate in diversitate si grad ridicat de complexitate. Pentru studierea pieței serviciilor, specialiștii organizațiilor publice utilizează metodele generale din domeniul marketingului, precum si tehnici specifice serviciilor publice. Cele mai importante tehnici vizează misiunea organizației, reglementarea pieței și poziționarea serviciilor publice, adică principalele componente ale marketingului strategic.

Classification-JEL:  M31, L32

Keywords:  marketingul serviciilor, piața serviciilor, servicii publice

 

pag. 235

Standardele internaționale - vector pentru difuzarea bunelor practici in organizațiile din Romania

Autor:  GHERGHEL Monica

Abstract

imbinarea cerințelor standardelor profesionale (audit financiar, evaluare etc.) - obligatorii - cu cerințele standardelor ISO de management (calitate, mediu, securitatea și sănătatea ocupațională etc.) - considerate voluntare - sprijină organizațiile in indeplinirea cerințelor obligatorii și pătrunderea pe piață. Respectand standardele, organizațiile pot să iși elaboreze o strategie eficientă de reducere a costurilor și de sporire a reputației de firmă.

Classification-JEL: M11, M42, O 12, O21

Keywords: standard, eficiență, procedură, monitorizare, audit financiar

 

pag. 241

Evoluția socială, economică și culturală in Romania in perioada 2004-2007

Autori:  TUDOR Eugeniu,  MUNTEANU Sebastian Mădălin

Abstract

Obiectivul acestui articol este să prezinte modul cum au evoluat județele din Romania pe baza analizei principalilor indicatori care surprind nivelul de dezvoltare socială, economică  si culturală pe intervalul de timp 2004 -2007. Deoarece cele trei aspecte considerate ca factori ''ascunși'' sunt analizate prin mai multe variabile descriptor, ceea ce conduce la un spațiu inițial mare, se efectuează compresia de informații cu ajutorul tehnicilor de reducere a dimensionalitătii, urmand ca pe baza noilor variabile să se asigure discriminarea intre unitățile teritorial-adminstrative ale Romaniei. Setul de formare este constituit din informațiile referitoare la 20 de variabile inregistrate la nivelul  județelor Romaniei in perioada 2004-2007.

Classification-JEL:  C02

Keywords: analiza in componente principale, clasificator, set de formare, variabilă discriminantă