ECONOMIA. Seria MANAGEMENT

Vol.12, Nr. 1 / 2009

 

MAPAMOND

 

pag. 5

 

intre continente, intre religii, intre războaie sau despre cultură si management in Israel

Autor: Amedeo ISTOCESCU

Abstract

Situat la răscrucea a trei continente (Europa, Asia si Africa), marcat profund de omniprezenta religiilor cărtii (crestinism, iudaism, islamism) si măcinat de războaie (cu palestinienii, cu vecinii, cu organizatiile teroriste antisemite, adesea cu toată lumea), statul Israel este in acelasi timp puternic din punct de vedere militar, dar fragil, din punct de vedere social, brăzdat de riuri si de „mări'' miraculoase, dar acaparat de pustiu si de zone nelocuite, cu o istorie nesfarsită, dar si cu răni mereu insangerate, cu o economie in afara timpului, dar cu un management performant, de regulă străin. Articolul prezintă o parte din caracteristicile cultural-istorice si economico-sociale care infuentează puternic economia si managementul acestei tări mici, dar esentiale pentru lumea mileniului trei.

Classification-JEL: Z10, Z19

Keywords: Israel, religii, istorie, cultura, razboi, turism. management

 MANAGEMENT

 

pag. 12

Eficienta economică a activitătilor asociatiilor cultivatorilor de legume din Serbia

Autori: Claudiu CICEA, Jonel SUBIÆ, Sanjin IVANOVIÆ

Abstract

Tinand seama de faptul că agricultura este una dintre cele mai importante ramuri ale economiei Republicii Serbia, este necesar să se acorde o atentie deosebită imbunătătirii sale. Una din metode de a stimula in mod semnificativ dezvoltarea agriculturii este formarea de asociatii de fermieri, in primul rand pentru că de productia agricolă sarbă se bazează pe mici ferme familiale. Este foarte importantă formarea unor astfel de asociatii in randul producătorilor de legume, deoarece acestia sunt mici producători si intampina multe probleme in operatiunile comerciale. Astfel, lucrarea se ocupa cu efectele economice, care sunt posibil de realizat de micii fermieri prin implicarea in asociatiile de cultivatori. Fermierii care sunt membri ai asociatiilor au oportunitatea de a vinde produsele lor marilor lanturi de magazine, precum si de a exporta legume si de a obtine un pret mai mare pentru produsele lor. Odată cu imbunătătirea veniturilor, ei pot reduce costurile de productiesi costurile de vanzare. in consecintă, apartenenta la asociatile de cultivatori ofera posibilitatea obtinerii unui profit mai mare micilor ferme familiale. Analiza a arătat că asociatiile trebuie să aibă grijă, in primul rand, de relatia cu clientii lor, pentru că modificările preturilor legumelor ar putea conduce la o crestere mai mai mare a profitului fermierilor decat la o reducere a costurilor. Pentru a-si atinge obiectivele lor astfel de asociatii au nevoie de sprijin serios din partea statului, cat si de la diverse alte organizatii.

Classification-JEL: Q12; Q16; Q17

Keywords: asociatii, legume, preturi, costuri

 

pag. 21

Analiza costurilor de tranzactie in reamenajarea terenurilor indigene in Malaezia

Autori: I. OMAR, W. DJURJANI, N. D. PRIJONO

Abstract:

Restrictiile asupra ofertei de terenuri restrang fluxul ofertei de terenuri de pe piata funciară in scopuri de dezvoltare. Ele perturbă eficienta piatei funciare. Ca rezultat, o zonă sub-utilizată poate fi lăsată in paragină si va avea nevoie de regenerare, ca parte a programelor de reinnoire urbană. Studiul incepe cu discutia cu privire la costurile de tranzactie in cadrul analizei economice institutionale. Revizuirea literaturii se concentrează in special pe elemente ale restrictiilor asupra ofertei de terenuri cu scopul de a fundamenta analiza empirică a zonelor din studiul de caz. Din punct de vedere empiric, studiul investighează sursele restrictiilor asupra ofertei de terenuri in zona MAS Kampong Baru, Kuala Lumpur a studiului de caz. Datele au fost culese folosind interviuri cu proprietarii unor terenuri slab dezvoltate si dezvoltate pentru a analiza de ce au făcut efortul de a dezvolta sau de ce pur si simplu au abandonat terenurile lor nedezvoltate. Analiza a fost realizată folosind tehnici calitative asupra respondentilor, codificarea, cotarea directă sau indirectă. Respondenții proprietari de terenuri au fost alesi in mod aleatoriu pentru a reprezenta zonele predeterminate in studiul de caz. Datele analizate au fost prezentate in forme de grafice, histograme, diagrame si ilustratii pentru a usura discutia. Una din principalele concluzii este că proprietarii de teren s-au ferit să intreprindă reamenajarea terenului din cauza restrictiilor asupra ofertei de terenuri, relevate prin costul de tranzactie implicat de statutul lor de proprietari de terenuri, atitudini, conditii fizice, planificare, evaluare si restricttile de piată. in final, concluziile permit diverselor părti interesate să-si realizeze rolurile si responsabilitătile lor in viitor pentru reamenajarea Kampong Baru in Kuala Lumpur.

Classification-JEL: H43, R11, R12, R14

Keywords: cost de tranzactie, restrictii asupra ofertei de terenuri, terenuri indigene, zone MAS

 

pag. 41

imbunătătirea productivitătii si bunăstării in randul lucrătorilor din unitătile mici si familiale de textile si imbrăcăminte din India

Autor: Sanjay RODE

Abstract

Sistemul productiei globale s-a schimbat remarcabil de-a lungul timpului. Pentru a face fată schimbării naturii si tipului productiei unitătile de textile si de tip familial angajează fortă de muncă tanără si calificată. Lucrătorii din aceste unităti sunt angajate pe bază de contract ocazional si temporar. Lor nu li se acordă diferite beneficii aplicabile in unitătile de dimensiuni mari. Astfel, lucrătorii muncesc mai multe ore pe săptămană si nu li se acordă vacante plătite. Unitătile mici si familiale sunt interesate numai in maximizarea profitului lor. Acest tip de capitalism al activității productive face munca dificilă. Lucrătorii primesc salarii mici si sunt anagajati ca muncitori necalificati. Aceste unităti nu oferă o instruire si o securitate corespunzătoare a muncii. Accesul lor la active productive si la un nivel standard de viată este redus in comparatie cu muncitorii din intreprinderile mari. Pentru a imbunătăti situatia trebuie să li se asigure un salariu minim tuturor lucrătorilor din unitătile mici si familiale. Aceste unităti trebuie să-si inregistreze permanent tranzactiile anuale. Unitătile mici si familiale trebuie să-si trimită lucrătorii la instruirea obligatorie. in acest sector este necesar să rezolve problemele referitoare la mediul de lucru si numărul de ore de lucru. Intervențiile imediate vor avea un impact pozitiv asupra castigurilor lucrătorilor si nivelului de trai. Acestea vor contribui mai departe la imbunătătirea productivitătii.

Classification-JEL: D24, J24, I31, C61

Keywords: productivitate, bunăstare, securitate socială, conditii de lucru

 

pag. 55

Lucrătorii in domeniul ONG-urilor din Pakistan

Autor: Muhammad Haroon SIDDIQUE

Abstract

ONG-urile au apărut in societate, in forma lor actuală, după al doilea război mondial, mai precis in anii 1960. inainte de acestea, au existat de asemenea diferite forme de filantropie. Ca si in alte locuri din lume, in Pakistan, de asemenea statul si piata erau cele două sectoare care se ocupau de diferitele nevoi ale oamenilor. Cand a inceput finantarea străină in tările sărace, canalele prin ONG-uri au fost considerate mai adecvate, inclusiv datorită faptului că au rădăcini in societate si beneficiile ar putea ajunge in zone indepărtate marginalizate. Lucrătorii din domeniul ONG-urilor sunt adevăratii actori ai activitătilor ONG-urilor, dar din pacate, ONG-urile care ridică sloganuri că lucrează pentru cei nevoiasi nu se preocupă să faciliteze activitatea lucrătorilor in domeniul ONG-urilor. in cele din urmă, lucrătorii din domeniul ONG-urilor se confruntă cu probleme de nesigurantă a locului de muncă, salarii mici, mediu de lucru nesănătos si chiar hărtuire, in special in cazul femeilor care lucrează in domeniul ONG-urilor din Pakistan.

Classification-JEL: L31, J31, J81

Keywords: Organizatii Non-Guvernamentale (ONG), lucrători in domeniul ONG, structura si nivelul salariilor, conditii de lucru

 

pag. 79

Cariera in banca pe colectare intr-o perioadă de criza financiară

Autor: Ioana Florentina BUDU

Abstract

Conducerea  Departamentului de Colectare, intr-o perioadă de criză, presupune mai mult decat angajarea celor mai calificati aplicanti. Managerii de pe colectare trebuie să realizeze un plan de recrutare, angajare și conducere de personal pentru a satisface apelurile primite si pentru a maximiza apelurile efectuate in perioadele optime de contactare a clientilor, de obicei, seara si in weekend-uri. Aplicantii pentru aceste posturi, care au experientă in contactarea clientilor prin telefon, in special in telemarketing sau cunosc serviciul de relatii cu clienții, s-au dovedit a fi angajatii ideali pe colectare, deoarece sunt calificati si au experientă. Scanarea viitorilor angajati pe colectare prin testari s-a dovedit a fi un instrument de incredere pentru a sprijini managerii in procesul de selectie. Conducerea departamentului de colectare, păstrand un echilibru intre angajatii cu norma intreagă si angajatii cu jumatate de normă, va contribui la atingerea obiectivelor propuse. Exista multe moduri creative pentru a programa angajatii  astfel incat sa acopere  toate orele necesare. Managementul trebuie să fie pregătit pentru a recompensa orele "neregulate", in special serile si week-end-urile, cu stimulente si beneficii astfel incat să poată recruta si menține un personal de incredere, pentru a efectua apeluri pe parcursul celor mai bune ore de contactare a clientului. O politică consistenta de angajare, care este constant evaluată si imbunătătită va ajuta la reducerea venitului prin recrutarea si conducerea celor mai calificati  angajati  pe colectare.

Classification-JEL: G21, G33, G34

Keywords: finante, criza, management, cariera, banca

 

pag.87

Măsurarea eficientei unei organizatii de tip ierarhic cu metoda DEA fuzzy

Autor: Florica LUBAN

Abstract

Lucrarea analizează modul in care metoda data envelopment analysis (DEA) si teoria multimilor fuzzy  pot fi utilizate pentru a măsura si evalua eficienta unui sistem ierarhic cu n unităti de luare a deciziilor si o unitate de coordonare. Este prezentat un model pentru determinarea nivelurilor de activitate ale unitătilor de luare a deciziilor astfel incat să se realizeze atat obiectivele fuzzy de atingeree a nivelurilor tintă referitoare la intrări si ieșiri la nivel global al unitătii coordonatoare cat și nivelurile țință individuale ale unitătilor de luare a deciziilor si apoi sunt propuse căteva metode de rezolvare a modelelor fuzzy.

Classification-JEL: C61, C65, D61, L25

Keywords: metoda DEA fuzzy, elaborarea deciziilor in organizatiile multi-nivel, analiza eficientei

 

pag. 98

Factorii care influentează performantele echipei de vanzări pe parcursul ciclului de viată al organizatiei

Autori: Adrian Gelu LUPU, Felicia Adriana LUPU

Abstract

Organizatiile, asemenea tuturor fiintelor vii, parcurg un ciclu de viata care se desfasoara in moduri oarecum predictibile. Cu toate ca, majoritatea companiilor acorda un timp indelungat si o suma considerabila de bani incercand sa managerieze forta de vanzari, doar cateva focuseaza cu adevarat pe modul in care forta de vanzari trebuie abordata in fiecare din fazele din ciclul de viata al organizatiei. in acest articol, autorii explica modul in care o echipa de management performanta, trebuie sa abordeze problemele relevante ale fortei de vanzari coroborat cu faza in care se afla organizatia, pentru a atinge eficienta maxima. in opinia autorilor, companiile trebuie sa acorde importanta urmatorilor factori: rolul pe care echipa de vanzari si canalele de vinzari il ocupa, marimea echipei de vanzari, specializarea membrilor echipei, modul in care fiecare membru al echipei isi aduce aportul in privinta clientilor, produselor si activitatilor.

Classification-JEL: D30, M10, M19

Keywords: ciclu de viata al firmei, vanzari, forta de vanzari, eficienta

 

pag. 111

Utilizarea marketingului in bibliotecile ramanesti. Studiu de caz: Biblioteca Națională a Romaniei

Autor: Ruxandra Irina POPESCU

Abstract

in prezent, interesul bibliotecilor din diferite parti ale lumii asupra marketingului a crescut simtitor. Cele mai importante motive au fost: misiunea organizatiilor nu mai corespundea cererilor de pe piata; bugetele erau mai mici, dar unitatile cereau ajutor mai mare; locurile de recrutare si atragere de fonduri deveneau din ce in ce mai competitive; competitia intre furnizorii de servicii similare era din ce in ce mai acerba etc. Au existat, desigur, si alte motive pentru care lumea occidentala a inteles necesitatea aplicarii marketingul in biblioteci: sprijinul in administrarea mai eficienta a bibliotecii; implicarea in focalizarea pe consumator; determinarea utilizatorilor sa foloseasca mereu biblioteca; imbunatatirea imaginii organizatiei. Cu toate acestea, cele mai multe biblioteci din Romania nu inteleg inca locul marketingului in biblioteca sau in cadrul serviciului de informare si cum este acesta folositor in activitatile lor de zi cu zi. in aceasta lucrare voi incerca sa prezint importanta marketingului in cadrul activitatii Bibliotecii National a Romaniei.

Classification-JEL: L25, M12, M14

Keywords: marketingul bibliotecilor, mixul de marketing al bibliotecilor,produs, distributie, pret, promovare

 

pag. 121

 

Corporatii, intreprinderi si organizatii virtuale

Autor: Carmen RĂDUT

Abstract

Organizatia virtuala este o paradigma care utilizeaza informatia si ICT pentru a crea valoarea. Organizatia virtuala este prezentata ca o strategie meta-manageriala care se aplica la toate organizatiile virtuale. In organizatiile virtuale, modelul de afacere se bazeaza pe tehnologia ICT care face legatura si integreaza strategiile firmei cu strategiile operationale. Firmele incearca sa amelioreze impactul riscului si complexitatea produsului prin aliante si parteneriate cu alte firme cu care impart factorii de risc ale noilor produse si companii si pentru a spori competenta organizationala. Rezultatul este o retea de organizatii virtuale.

Classification-JEL:L10, L20, L86

Keywords: corporatii virtuale, intreprinderi virtuale, organizatii virtuale

  

pag. 136

Solutii pentru asistarea deciziei in managementul universitar

Autori: Andrei STANCIU, Mihai FLORIN, Cristina RĂDULESCU, Ofelia ALECA

Abstract

Articolul propune o viziune de ansamblu asupra domeniului sistemelor informatice de asistare a deciziei si incearca sa delimiteze rolul unui sistem de asistare a deciziei in managementul universitar. Sunt prezentate succint noile tehnologii in domeniu si concepte de baza privind analiza multidimensionala a datelor utilizand modele de analiza bazate pe activitati din cadrul activitatii universitare. Pe baza informatiilor furnizate de literatura de specialitate, dar si pe baza experientei autorilor, se incearca definirea unor criterii de selectie in alegerea unui instrument pentru proiectarea unui sistem dedicat managementului universitar. Contributia adusa de acest articol consta si in proiectarea modelului unui depozit de date si elaborarea cuburi OLAP dedicate asistarii deciziei in managementul universitar.

Classification-JEL: M15

Keywords: management universitar, support de decizie, analiza multidimensionala, depozit de date, OLAP

 

pag. 152

Promovarea surselor regenerabile de energie: experiente europene si pasi inainte

Autor: Andreea ZAMFIR

Abstract:

Acest studiu investigheaza instrumente utilizate de guverne pentru a sprijini sursele regenerabile de energie in Uniunea Europeana. Concluziile acestui studiu arata ca obiectivele politice ar putea fi realizate printr-o mare varietate de instrumente si energiile regenerabile ar putea fi mai bine promovate, daca instrumentele politice sunt armonizate. Studiul a fost efectuat prin combinarea unei mari varietati de surse, cum ar fi strategii, rapoarte, reglementari si experiente europene in promovarea surselor regenerabile de energie. Metodologia si rezultatele inregistrate in aceasta cercetare pot fi utilizate pentru proiectarea de noi instrumente politice de sprijinire a surselor regenerabile de energie in Uniunea Europeana.

Classification-JEL:Q42, Q48, Q56, Q58

Keywords: surse regenerabile de energie, protectia mediului, instrumente politice, scheme de sprijinire, armonizare

 

pag. 168

Contributii privind productia fluenta in contextul actual de evolutie al unei firmea

Autori: Florica BADEA, Eugen BURDUS

Abstract

Daca pana acum, productia de masa a utilizat metode specifice de organizare a productiei, in prezent asistam la o diversificare a acesteia si la reducerea dimensiunilor seriilor de fabricatie. Aceasta determina folosirea unor metode de organizare a productiei adecvate acestei situatii, al caror rezultat se concretizeaza intr-o eficienta sporita a activitatii intreprinderilor. in acest caz, consideram ca metoda specifica productiei flexibile Lean Management este o metoda de succes, cu rezultate remarcabile in domeniul organizarii productiei. Principiul de baza al metodei consta in diminuarea costurilor acelor activitati care nu adauga valoare produselor fabricate. Ca raspuns la cerintele acestui principiu, intreprinderea va adopta o strategie de eliminare a risipei prin reducerea defectelor, a intreruperilor din functionarea utilajelor, diminuarea stocurilor de produse finit etc.

Classification-JEL: L15, L16, L25

Keywords: productie fluenta, diversificarea productiei, diminuarea stocurilor, reducerea defectelor

 

pag. 180

Plasamente comparate de capital

Autor: Mihai BOTEZATU

Abstract

Economia de piata este caracterizata la un moment dat, intre altele, de existenta a doi parteneri, astfel incat unul dispune de niste bani, un anumit volum de capital, iar celalalt are nevoie de bani. Primul are bani si doreste sa-i valorifice cat mai bine posibil, iar al doilea doreste sa intre in posesia unui capital pe baza caruia fie sa puna pe picioare o afacere noua fie sa dezvolte una deja existenta. Putem spune ca in acest context ne confruntam cu o anumita cerere si o anumita oferta de capital. intalnirea dintre cererea si oferta amintita de capital se realizeaza intr-un cadru organizat si anume cel al pietii de capital. Investitorii in calitate de proprietari ai capitalului doresc sa faca plasamente de capital avantajoase astfel incat ei trebuie sa aleaga din mai multe variante de plasament pe aceea care convine cel mai bine interesului sau. in alegerea dintre mai multe variantee de plasament investitorul trebuie sa cunoasca temeinic obiectul plasamentului sau de capital, forma sub care vor apare veniturile, cand vor apare, pe ce perioada de timp se imobilizeaza capitalul si care sunt riscurile aferente plasamentului sau de capital.

Classification-JEL: G11, G12, G24

Keywords: actiuni, obligatiuni, plasament de capital, optiuni, drepturi de subscriere, dividend, dobanda

 

pag. 193

Aspecte sociale ale nivelului de sanatate a populatiei si factorii de influentă al acestuia

Autori: Claudiu CICEA, Gheorghe ALEXANDRU

Abstract

Reflectia sociologica asupra medicinei si sanatatii se intemeiaza, pe de o parte, pe realitatea multidimensionala a fenomenului ''sanatate'' si pe de alta parte, in vechea acceptiune a sociologiei care se vroia, conform opticii intemeietorilor ei, o stiinta a bunastarii si a libertatii umane. in acest sens, problemele puse de gestiunea colectiva a vietii si a mortii, a suferintei si a sanatatii, au intrat in atentia gandirii sociologice inainte chiar de aparitia sociologiei medicale. in lucrarea de fata autorii analizeaza aspecte semnificative legate de perspectivele sociale asupra bolii si sanatatii precum si factorii care influenteaza starea de sanatate.

Classification-JEL: I12; I18

Keywords: societate, sanatate, sistem sanitar, factori de risc, epidemiologie, factori biologici, factori demografici, factori sanitari, factori ecologici, factorii mediului ambiant.

 

pag.  204

Conceptul de e-sanatate

Autori: Sofia Elena COLESCA, Liliana DOBRICA

Abstract

Scopul acestui articol este prezentarea aspectelor fundamentale ale conceptului de e-sanatate. Sunt prezentate cateva abordari ale conceptului care se regasesc in literatura internationala, precum si cateva exemple de bune practici ce au fost dezvoltate de-a lungul anilor.

Classification-JEL: L86, I11, D83

Keywords: tehnologii informatice, management, e-sanatate

 

pag. 216

Protectia stratului de ozon, obiectiv prioritar al omenirii

Autor: Georgeta CUCULEANU

Abstract

in lucrare se prezinta consideratii asupra procesului de distrugere a ozonului stratosferic de catre substante emise de surse antropice, ce ajung in stratosfera prin transport din troposfera. in stratosfera timpul de viata al acestor substante este mult mai mic decat in troposfera. Acest timp a fost calculat pentru principalele substante care distrug stratul de ozon. Totodata sunt analizati factorii care determina variatia naturala a concentratiei ozonului stratosferic.

Classification-JEL: O33, Q51, Q53

Keywords: strat de ozon, ultraviolete, stratosfera, Antartica, nori stratosferici, fotoliza, timp de viata

 

pag. 224

 

Analiza situatiei specifice Romaniei in procesul de elaborare, implementare, monitorizare si evaluare a politicilor publice la nivel central

Autori: George MOLDOVEANU, Mihaela PĂCESILA

Abstract

in acest articol am analizat procesul de planificare si elaborare a politicilor publice la nivel central in Romania. in ultimii ani, la nivelul acestui proces care este coordonat de Secretariatul General al Guvernului, s-au inregistrat progrese semnificative. Acestea au avut in vedere consolidarea capacitatii guvernului de a urmari mai bine prioritatle politice si de a asigura un mediu de reglementare mai eficient. in urma acestei analize, am constatat ca modernizarea procesului de elaborare a politicilor publice la nivel central este la ora actuala o necesitate pentru Romania. in finalul acestui articol am propus cateva masuri de imbunatatire a procesului de elaborare, implementare, monitorizare si evaluare a politicilor publice.

Classification-JEL: J18, J38, J58, J88

Keywords: elaborarea politicilor publice, planificare, cadrul normativ, consultare si dialog politic

  

pag. 242

Evaluarea performantelor personalului didactic din invatamantul superior economic

Autor: Ioan URSACHI

Abstract

Acest articol se refera doar la performanta in procesul didactic, respectiv in activitatile cu studentii. Studiul se bazeaza pe experienta autorului in unele programe derulate in Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Classification-JEL: I21; I23; M12; O15

Keywords: evaluarea performantei, performanta didactica, chestionar de evaluare, invatamant superior economic

 

pag. 250

Noi materiale elastoplastice cu proprietati performante

Autori: Sanda VISAN, Virginia CIOBOTARU, Florica IONESCU, Anca ANGELESCU

Abstract:

Este studiata fabricarea de materiale de inalta performanta folosind amestecurile de cauciuc EPDM si polietilena, cu un cost redus, nepoluante si tehnologie cu investitii minime. Aceste noi materiale pot fi utilizate pentru obtinerea de o multime de bunuri pentru economie, sport si viata privata.

Classification-JEL: O31, Q50

Keywords: materiale de performanta, materiale avansate, cauciuc sintetic, materiale plastice

 

pag. 259

Managementul riscurilor in organizatiile intreprenoriale din Romania in contextul dominoului crizei economice

Autor: Felicia Adriana LUPU

Abstract

Viitorul unei afaceri depinde, intr-un mod determinant, de modul in care organizatiile stapanesc riscul. Managementul riscului implica o activitate organizata in vederea gestionarii starii de incertitudine si a amenintarilor posibile. De asemenea, managementul riscului presupune ca oamenii sa urmeze procedurile specificate si sa utilizeze instrumentele adecvate pentru a asigura conformitatea cu politicile de gestionare a riscurilor. in practica, determinarea echilibrului intre riscurile cu probabilitate mare de aparitie, dar mai mica pierdere, fata de un risc cu pierderi mari, dar cu probabilitate de aparitie mai mica, poate fi adesea foarte dificil de realizat. Organizatiile se confrunta cu dificultati in privinta alocarii resurselor necesare implementarii managementului riscului, managerii optand, de multe ori, ca resursele necesare pentru gestionarea riscurilor sa fie cheltuite pe activitati considerate, la prima vedere, a fi profitabile, fara a lua in calcul faptul ca aceste cheltuieli pot, in fond, sa reduca efectele negative viitoare. Lucrarea prezinta posibilitatile si limitele implementarii managementului riscului in organizatiile intreprenoriale din Romania, in contextul crizei economice, pornind de la conceptul de gestionare a riscului si observarea realitatii din intreprinderile mici si mijlocii.

Classification-JEL: M10, M19

Keywords: managementul riscului, decizie, intreprenoriat, criza economica

 

pag. 271

Strategiile de mediu pro-active -  sursă principală de avantaj competitiv la nivelul organizatiilor economice

Autori: Oana-Catalina TĂPURICA, Florin TACHE

Abstract

in prezent, organizatiile contemporane apartinand mediului de afaceri romanesc sunt obligate sa depuna eforturi semnificative pentru a se alinia la standardele de calitate si de mediu impuse de Uniunea Europeana. in acest context, se recomanda, in special la nivelul sectoarelor industriale cu impact semnificativ asupra mediului inconjurator, elaborarea si implementarea strategiilor de mediu pro-active la nivelul organizatiilor, ca sursa de generare a unui avantaj competitiv durabil pe piata. Utilizarea acestor instrumente strategice este cu atat mai importanta cu cat strategiile de mediu re-active tind sa devina contraperformante intr-un mediu concurential din ce in ce mai dinamic si echilibrat, ce descrie fidel economia bazata pe cunostinte.

Classification-JEL: Q59

Keywords: avantaj competitiv, legislatie de mediu, protectia si conservarea mediului, strategie de mediu, strategie pro-activa

 

pag. 282

Principalii factori cu influenta asupra productiei de biocarburanti in Romania

Autor: Alin Paul OLTEANU

Abstract

in ciuda progreselor considerabile realizate de Romania in domeniul energiilor regenerabile, in special al hidroenergiei, consumul de energie bazat pe biomasa si deseuri detine inca un potential neutilizat in comparatie cu alte tari membre ale UE. Interesul pentru energia din biomasa a crescut, in carul UE, in ultimii ani si in contextul biocarburantilor pentru transporturi si a condus la o serie de decizii strategice pentru cresterea utilizarii acestora in economie. Productia de biocarburanti se afla, in Romania, la un nivel scazut in comparatie cu alte tari dezvoltate precum Germania sau Franta. De aceea conturarea profilului de tara al Romaniei din perspectiva unei productii nationale de biocarburanti devine imperativa pentru integrarea in piata UE si dezvoltarea unei noi industrii, cu rate de crestere ridicate si un impact pozitiv asupra altor domenii economice (de exemplu agricultura). Studiul prezent isi propune fundamentarea unei baze pentru analiza strategica a potentialulului industriei biodieselului in Romania. in vederea realizarii acestui studiu s-au identificat si analizat diferiti factori cu un impact direct asupra dezvoltarii productiei de biocarburanti pe teritoriul Romaniei. Ca surse de informatii s-au utilizat diferite rapoarte emise de corpuri guvernamentale si nonguvernamentale, din Romania si la nivel international, au fost utlizate.

Classification-JEL: Q42, Q57

Keywords:biomasa, biocarburanti, biodiesel, plante oleginoase, rapita

 VARIA

pag. 297

Din istoricul organizarii turismului in RomaniaDin istoricul organizarii turismului in Romania

Autor: Raisa RADU

Abstract

Articolul arata conceptia (referitoare la organizarea si viitorul turismului in Romania) a lui Valeriu Puscariu, unul dintre autorii Enciclopediei Romaniei (1938).

Camparand starea turismului in Romania la inceputul secolului 20 cu starea turismului in tarile dezvoltate, V. Puscariu era sigur ca acest domeniu de activitate va avea un mare rol in economie si viata sociala de-a lungul urmatoarelor decade.

Classification-JEL: B31, L83, y30

Keywords: istoria turismului in Romania, Valeriu Puscariu